Leden BHC Overbos stemmen voor nieuw clubhuis

Algemeen
Horecagelegenheid Podium 104.
Horecagelegenheid Podium 104. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - Het bestuur van BHC Overbos in Beverwijk heeft het groene licht gekregen om de horecagelegenheid Podium 104 te kopen in een ingelaste ledenvergadering. Op die plek moet de nieuwe club accommodatie van de hockeyvereniging komen. Door het kopen van Podium 104 komt het realiseren van Landgoed Adrichem weer een klein stapje dichterbij.

door Co Backer

Plannen in Stadspark Overbos

Wat eens begonnen is rond 1998 met de vraag voor een extra veld is uitgegroeid tot een project van vele miljoenen. Van het oude sportpark Adrichem blijft weinig over, want het hele sportpark wordt overhoopgehaald met vele financiële vraagtekens. Nu de leden van de hockeyvereniging Overbos hebben ingestemd met de aankoop van Podium 104 kan de horecazaak gesloopt worden met een fikse lening van de gemeente Beverwijk, 9,5 ton looptijd 30 jaar met een rente van 1,8 %, en kunnen de bouwplannen verder gerealiseerd worden.

Dit houdt wel in dat de gemeente Beverwijk de grond over koopt van BHC Overbos voor 1/3 van de aankoopsom en compenseert de gemeente BHC Overbos voor het achterlaten van de huidige clubaccommodatie aan de Van Loenenlaan voor maximaal € 100.000.

De gemeente Beverwijk neemt ook de sloopt voor haar rekening van het huidige pand Podium 104. De dekking hiervoor is gevonden middels een eenmalige onttrekking uit de reserve van het Meerjaren Groot Onderhoud InvesteringPlan 2019-2022. Bij de nieuwe accommodatie komt ook een nieuw hockeyveld. Door deze verplaatsingen komen de twee oude velden plus het oude clubhuis aan de kant van de Heemskerkerweg vrij.

Er komt een onderzoek wat er met deze vrij gekomen gronden gaat gebeuren, groen of woningbouw. Wat er dan evengoed onderzocht moet worden is onduidelijk. Ondanks dat de realisatie van Landgoed Adrichem al de nodige vertraging heeft opgelopen, is de gemeente al begonnen met de voorbereidingen over de derde van de vier fases. Het meest opvallendste wat er uitspringt is dat de vijver bij de Sporthal Beverwijk in het stadspark Overbos gedempt gaat worden om daar een hockeyveld neer te leggen. Deze prachtige vijver is mede het gezicht van het stadspark.

Het circa 14 hectare stadspark Overbos (1991) is ontworpen door landschapsarchitecte Ank Bleeker. Het is in samenwerking met de Beverwijkse bevolking tot stand gekomen. Dit stadspark wordt intensief gebruikt. Er zijn diverse sport- en speelvoorzieningen. Het park maakt deel uit van de groene long van Beverwijk. Deze groene long loopt van stadspark Overbos met de sportvelden Adrichem langs de historische Aagtendijk tot aan het buitengebied aan de oostkant van de gemeente. Deze vijver is van essentieel belang voor Beverwijk, zowel voor de waterberging als voor de waterloop (structuurdragende waterlopen). Men wil het dempen van deze vijver compenseren doormiddel van een meander elders in het stadspark.

De vijver bij de sporthal die wordt opgeofferd voor een hockeyveld.