‘Verpleeghuis De BreePeper gaat dicht in oktober’

Algemeen
Verpleeghuis De BreePeper.
Verpleeghuis De BreePeper. Foto: Co Backer

BEVERWIJK - ViVa! Zorggroep is van plan om het verpleeghuis De BreePeper op de hoek van de Breestraat/Peperstraat in Beverwijk te sluiten. Al weken gaat dit gerucht door Beverwijk.

Inmiddels hebben de medewerkers te horen gekregen dat het verpleeghuis gaat sluiten. Wanneer is hen echter niet duidelijk, maar volgens FNV-vakbondsbestuurder Armine Kowsari gaat dit op 1 oktober gebeuren. ‘’Heel vreemd dat het personeel van De BreePeper in eerste instantie niet geinformeerd hierover is’’, zegt ze.

Kowsari staat het personeel bij en zal er alles aan doen dat er een sociaal plan komt waar de medewerkers op kunnen terugvallen. ‘’Wanneer BreePeper stopt zal er wel degelijk een sociaal plan moeten komen. We zijn met de leiding van de ViVa Zorggroep in onderhandeling.’’

BreePeper is een kleinschalige woonvoorziening in het centrum van Beverwijk, waar verpleeghuiszorg gegeven wordt en heeft 11 seniorenappartementen en 3 groepswoningen voor psychogeriatrie.

Iedere groepswoning heeft 6 bewoners met een eigen kamer en een gezamenlijke huiskamer. Deze kleinschalige woonvorm biedt een omgeving die vertrouwd is en aansluit bij de belevingswereld van de bewoners. Voor de eigen kamer kan eigen meubilair meegenomen worden. Op verschillende afdelingen zijn vogeltjes of vissen aanwezig.

Ook heeft Breepeper een mooie binnentuin. Bezoekers mogen hun huisdieren meenemen, mits aangelijnd.

De afgelopen paar maanden heeft dit huis een hele heftige periode meegemaakt en is het zwaar getroffen door het coronavirus waardoor de helft van de bewoners is overleden.

Heftige periode

Dat na deze heftige periode voor bewoners en medewerkers het verpleeghuis nu moet sluiten, maakt het wel wrang. Hoe erg moet dit wel niet zijn voor hen.

De resterende bewoners worden nu overgeplaatst. Deze vooral oudere bewoners die vaak in de Breestraat komen voelen de onzekerheid en maken zich erg druk over de medewerkers. ‘’Wat gebeurt er met hen, waar gaan ze heen, waarom kunnen ze niet hier blijven, waarom wordt het gesloten, wat gaat er met ons gebeuren’’, vragen zij zich af.