Financiële overschrijding inzameling grof afval: 632.000 euro

Algemeen
Overzicht van de brainstormsessie.
Overzicht van de brainstormsessie. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - In het gemeentehuis van Beverwijk heeft afgelopen maandagavond een brainstormsessie plaatsgevonden, die georganiseerd was door de PvdA. Aanleiding voor de sessie zijn de veel hoger uitgevallen kosten voor de inzameling van grof afval over 2019. Beverwijk moet een fors bedrag van 632.000 euro bijbetalen.

Daardoor is volgens wethouder Hanneke Niele (CDA) een verhoging van de afvalheffing nodig van 6,48 procent. Dat komt neer op 13 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden en 19 euro voor een meerpersoonshuishouden. Formeel kan de raad pas bij de begrotingsbehandeling in discussie gaan met het college. Vandaar dat men deze brainstormsessie heeft georganiseerd om met alle partijen alvast ideeën en vragen te inventariseren. Alleen de oppositiepartijen waren aanwezig maar de coalitiepartijen blonken uit door niet aanwezig te zijn.

Unaniem werd geconstateerd dat de geldstromen niet inzichtelijk zijn. Ook het feit dat de gemeenteraad pas in september 2020 geïnformeerd werd, maakt het moeilijk om te sturen op kostenbeheersing voor het komende jaar. De brainstormsessie leverde vooral veel vragen op. ‘’Had het college of HVC halverwege 2019 ons niet kunnen inseinen dat er zo’n forse overschrijding aan zat te komen?’’

Voor 2020 wordt nu wel door wethouder Niele een waarschuwing gegeven dat de kosten nog verder oplopen, dus was dat in 2019 dan niet mogelijk? Ook wil men een staatje zien met de ontwikkeling van de kosten sinds de openstelling van het afvalbrengstation, zodat de gemeenteraad goed kan zien wat de trend is.

De vraag blijft aan wethouder Niele waarom de raad niet eerder is geïnformeerd over deze forse overschrijding en hoe dit bedrag van ruim 600.000 euro tot stand is gekomen. Het is een rekening zonder onderbouwing.