Kunstobject in Meerestein weggemaaid

Algemeen
Het afgemaaide kunstobject.
Het afgemaaide kunstobject. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Het is belangrijk dat het water in sloten en vaarten goed kan doorstromen. Daarom worden in november de sloten, vaarten, en duikers (de buizen tussen sloten) in Beverwijk gecontroleerd. Dit wordt genoemd de jaarlijkse controle oftewel de najaarschouw. Als eigenaar moet je zorgen dat deze schoon zijn, door onder andere de kanten te maaien. Ieder jaar is men dit verplicht, maar in Beverwijk gaat men verder dan alleen het maaien van de kanten. Men maait zelfs een kunstobject aan de singel in Meerestein weg.

door Co Backer

Kunstenaar Regula Maria Müller kreeg in 2009 van de gemeente Beverwijk de opdracht voor een kunstobject in de wijk Meerestein. Haar werk werd gekozen uit een aantal schetsen, gemaakt door verschillende kunstenaars, die uit de selectie door de Adviescommissie Kunstzinnige Aankleding Beverwijk zijn geselecteerd.

Met haar kunstobject verwijst de kunstenaar naar het oude landschap, slot Meerestein en de nieuwe geschiedenis, woningbouw voor werknemers van staalgigant Hoogovens IJmuiden. Haar beelden doen denken aan schelpen, waterspuwers of spatten gestold staal. In de wijk zijn veel verschillende gebouwen te zien, van langwerpige flats en parktorens tot vrije kavels. Daarom heeft Müller ervoor gekozen om meerdere objecten te plaatsen, verspreid over de hele wijk, als een handtekening die overal is terug te vinden.

Het idee voor de objecten is afgeleid van de waterspuwers die vroeger bij kastelen het overtollige water van het dak uitspuwden. Vormen contrasteren mooi met de strakke bouwvormen en de kleur verhoudt zich goed tot die van de bebouwing. De vormen zijn vrij geboetseerde interpretaties gemaakt van zelf hardende synthetische klei, afgewerkt in een glimmende koperkleurige lak. Het betreft vijf grotere sculpturen rond de oever van de singel bij de entree van de wijk en ongeveer veertig kleine objecten aan lantaarnpalen verspreid in de wijk langs fietspaden en wandelroutes.

Afbeelding