Ingezonden brief PvdA Heemskerk/ Beverwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Zet de schouders onder een nieuw
gezamenlijk zwembad!

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Het college van Beverwijk heeft eenzijdig de plannen van tafel geveegd voor een nieuw, gezamenlijk zwembad voor Heemskerk en Beverwijk. Dit kwam voor de gemeenteraad van Beverwijk en die van Heemskerk als een bliksemschicht bij heldere lucht.

Ook het college van Heemskerk staat in 1 klap buitenspel. Er heeft geen overleg plaatsgevonden. Een simpele mededeling vanuit Beverwijk was genoeg om de samenwerking plotseling te beëindigen. Ook het Sportfondsenbad kreeg niet de kans om nog verder mee te denken over een mogelijke oplossing.

De gemeenteraad van Beverwijk had hier afgelopen week tijdens de commissievergadering over de meerjarenbegroting 2021 veel vragen over. Hoe kan het nu dat bij zo’n belangrijk gezamenlijk project de gemeenteraden en het andere college niet worden meegenomen in de afwegingen die het Beverwijkse college maakt? Onbegrijpelijk.

“Wij zijn financieel gezond, maar we hebben geen geld om te doen wat we graag zouden willen”, was de reactie van het college. Een wat merkwaardige uitspraak, want als je financieel gezond bent is tenslotte meer mogelijk dan wanneer je financieel niet gezond bent. Beverwijk staat er goed voor en er wordt elk jaar minimaal €450.000 euro gespaard. Dit op verzoek van de gemeenteraad en bedoeld om bijvoorbeeld te sparen voor zaken, die je belangrijk vindt. Zoals een nieuw, gezamenlijk zwembad.

De toekomstige samenwerking met Heemskerk heeft een deuk opgelopen. Maar het ergste is, dat er te makkelijk afstand wordt gedaan van de kans van deze eeuw. Op dit moment zijn beide zwembaden aan grootscheepse renovatie en verduurzaming toe. Dat was bij de vorige renovatie van het Sportfondsenbad wel anders. Toen stond in Heemskerk het water nog niet aan de lippen wat renovatie betreft. Bovendien had Beverwijk toen net een grote bezuinigingsoperatie voor zijn kiezen gekregen. Er moest €5 miljoen bezuinigd worden in de begroting. Dat maakte de toenmalige oplossing: met zo weinig mogelijk onderhoud doorgaan tot 2024 een heel begrijpelijke. Er was ook veel steun voor in de gemeenteraad. Rond 2024 zou er dan een nieuw zwembad kunnen komen.

Nu staan we er financieel beter voor. De meerjarenbegroting heeft meer lucht gekregen. Niet dat de bomen financieel gezien tot in de hemel groeien, maar we staan er financieel gezond voor. Ook is ons duidelijk geworden uit gesprekken met het Sportfondsenbad dat er meer mogelijkheden zijn om een nieuw zwembad te realiseren. Je kunt kijken naar andere financieringsvormen en naar een andere eigendomsverhouding. Zolang die mogelijkheden nog niet uit en te na bekeken zijn, willen de PvdA Heemskerk en Beverwijk dat de plannen weer terug op tafel komen.

Het is nu de tijd om met zijn allen de schouders eronder te zetten en dat nieuwe, gezamenlijke zwembad voor elkaar te krijgen. Als het nu niet lukt, zou het kunnen dat we over 20 jaar geen zwembad meer hebben. Niet in Beverwijk en niet in Heemskerk. Wij roepen de colleges dan ook op om zo creatief mogelijk naar oplossingen te zoeken. Zorg dat dat nieuwe zwembad er komt! In het belang van al onze inwoners, jong en oud.

Jaqueline Dorenbos, PvdA Beverwijk en

Eus Hes, PvdA Heemskerk