Brieven schrijven verbindt mensen in december

Algemeen
Schrijfdocente Martine Winkel.
Schrijfdocente Martine Winkel. ((Foto: Aangeleverd))

BEVERWIJK - December is de tijd van verbinden. Juist met alle beperkingen die corona met zich meebrengt. Schrijfdocente Martine Winkel en handboekbindster Marieke van de Pol, beiden verbonden aan de Broedmachine van Beverwijk startten daarom een bijzonder project waarin ze deze december zoveel mogelijk mensen een brief willen laten schrijven aan een dierbare.

Schrijf weer eens een echte brief!

“Een echte handgeschreven brief is niet alleen een cadeautje voor de ontvanger. Het schrijven zelf is ook een bijzondere waardevolle ervaring voor de schrijver,” vertelt Winkel.

Noodgedwongen

Toen ze eerder dit jaar noodgedwongen haar maandelijkse schrijfcafé in de Broedmachine moest staken vanwege corona, bedacht ze een workshop brievenschrijven. Die workshop bezorgde ze in een pakketje persoonlijk bij haar cursisten aan huis.

De reacties van de cursisten waren enorm enthousiast. De meesten hadden in jaren geen brief meer geschreven, maar konden zich nog levendige correspondenties voor de geest halen. De een correspondeerde vroeger met een vaste penvriendin en een ander schreef met gekleurde pennen en veel hartjes, lange liefdesbrieven naar een vakantieliefde in het buitenland.

Workshop

In de workshop - die ze nu thuis deden - schreven de cursisten een brief aan ouders, een kind, een prille liefde en een brief aan zichzelf. Er was zelfs één cursist die een brief aan de schrijfdocente zelf schreef. “Een enorme eer vond ik dat”, glundert Winkel. ‘’Helemaal omdat ik las hoe zeer ze het brievenschrijven had gemist en hoe ik haar inspireerde met schrijven.”

Broedmachine echt een plek waar creatieve ideeën worden geboren

De Broedmachine in Beverwijk is echt een plek waar creatieve ideeën worden geboren en tot wasdom komen. Ook, of misschien wel juist tijdens alle restricties die corona met zich meebrengt. Winkel: “Ik raakte in gesprek met handboekbindster Marieke van de Pol, die met haar ‘Papieren Zaken’ mensen helpt met het openbaren, bewaren en doorgeven van herinneringen. Het idee van een samenwerking voor de decemberdagen ontstond spontaan. “Bij mooie persoonlijke brieven, waarin mensen ook vaak herinneringen ophalen, is mooi papier natuurlijk een logische aanvulling. Je maakt zo een waardevol cadeautje van je persoonlijke woorden. En mijn ervaring is dat dat echt binnenkomt bij de ontvanger.”

Creatief schrijfdocent Martine en handboekbindster Marieke van de Broedmachine in Beverwijk, ontwikkelden dus een DIY (do it yourself) schrijfmap. In de map zitten de lessen die helpen bij het schrijven van een persoonlijke brief en een set duurzaam papier om die woorden op te schrijven.

‘Benieuwd bij wie de brieven terechtkomen’

En een mal met instructie om zelf op een creatieve manier enveloppen te maken. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over het pakket terecht op www.taalwinkel.com of bellen met 06-57318983.

Winkel: “We starten de productie vanaf vrijdag 11 december. En we hopen zoveel mogelijk mensen aan het schrijven te krijgen, in deze tijd waarin social distance vraagt om andere manieren van contact. En we zijn natuurlijk ook enorm benieuwd bij wie al die brieven straks terecht gaan komen.”

Over de Broedmachine

De Broedmachine is dé broedplaats van creatieve ondernemers in de IJmond. Op deze maakplaats in Beverwijk hebben mensen het hele jaar door een plek waar zij terecht kunnen om hun eigen ambities waar te maken en te werken met en aan de IJmond.

Ateliers, oefenruimtes en flexwerkplekken

In het gebouw vind je ateliers, een gedeelde werkplaats, oefenruimtes en flexwerkplekken. Je vind de Broedmachine aan de Parallelweg 7 in Beverwijk.

Kijk voor meer informatie over de Broedmachine en de galeriehouders op https://broedmachine.cc.

Handboekbindster Marieke van de Pol.