Column Blik van Co: Herhaalt de rioolgeschiedenis zich weer?

Algemeen
Afbeelding

Tijdens het digitaliseren van mijn geschiedkundige stukken over Beverwijk kom ik onderwerpen tegen die ik zo in 2021 kan plaatsen. In 2012 haalde toenmalig wethouder Frans Koster een “Marshallplan” uit zijn rijk gevulde wethouders toverdoos tevoorschijn. Volgens hem was dit “plan” nodig om de belangrijkste wegen weer goed berijdbaar te maken, waaronder de Alkmaarseweg. Wel had hij om dit te realiseren voor de komende drie jaar elk jaar twee miljoen euro nodig om de achterstand in te lopen (totaal minimaal 6 miljoen euro).

“Alles wat in voorgaande bestuursperiodes is verzuimd te doen, moet nu voorrang hebben. Het wegenonderhoud is de afgelopen tien jaar met opzet verwaarloosd, om geld uit te sparen voor andere dingen. En dat wreekt zich nu”, aldus de toenmalige infrawethouder Frans Koster in 2012.

Loffelijk streven

Ook dit was toen een loffelijk streven maar financieel onhaalbaar. Want op 4 juni 2007 deed het college in de raadsvergadering voorstellen om de rioolrechten voor 2008 met 48% te verhogen.

‘We vragen een zwaar offer van onze inwoners’

De toenmalige coalitie (PvdA - CDA) omarmden deze exorbitante verhoging met open armen en verwoorden dit als volgt: “We kiezen voor de kwaliteit van de stad, voor de kwaliteit van het wegennet en we vragen een zwaar offer van onze inwoners.”

Het raadsbesluit uit 2007 verhult dat er extra investeringen nodig waren om de wegen op een hoger en groener niveau te brengen. De totaal kosten voor zowel riolering als wegen was toen ruim 16,4 miljoen euro en dit heeft men geprobeerd met een bezuiniging van 2,2 miljoen euro per jaar.

Hoge ambitieniveau

Dit hoge ambitieniveau die de toenmalige coalitie in 2007 had o.a. voor de straten, met een zo hoogwaardig mogelijke kwaliteit om het groen in de straten aan te pakken, zijn achteraf achterhaalde loze kreten geweest. Dat het geld voor iets anders is besteed blijkt uit het feit dat het “kleine” beetje rioolvervanging een druppel op de gloeiende plaat was.

Penibele financiële toestand van de gemeente

Ook in 2021 staat er een aanzienlijke rioolvervanging van de Alkmaarseweg op de rol. Gelet op de penibele financiële toestand van de gemeente kan het niet anders dan dat de kaasschaaf weer uit de kast gehaald wordt. Waarop? Dat is een verrassing. Zegt u maar dat de geschiedenis zich niet herhaalt!

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl