Reactie Dorpsraad Wijk aan Zee: ‘FNV, kom uit je loopgraaf!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Leo Tillmans)

IJMOND - FNV bestuurders Idema en Berghuis schreven in de Beverwijker van 7 januari jl. een opmerkelijk verhaal. Tata Steel wordt volgens hen in de media ten onrechte ‘geframed’ als een bedrijf dat maar doorgaat met uitstoot van schadelijke stoffen. De oorzaak? Belangengroepen en personen met ‘onzinnige verdachtmakingen die niet op feiten zijn gestoeld’.

De Dorpsraad Wijk aan Zee is een van de belangengroepen die de FNV-ers beschuldigen van kwade wil. Ze ‘grijpen alles aan om het bedrijf te beschuldigen en schuwen het helaas niet om daarbij de waarheid geweld aan te doen’.

Feiten

De FNV houdt van feiten. Daarom zetten wij enkele feiten op een rij, feiten die de bestuurders negeren of verdraaien in hun artikel.

-Tata Steel is zwaar vervuilende industrie. Het bedrijf produceert veruit meer CO2, veruit meer lood, meer NOx (stikstofoxides) en (ultra)fijnstof dan welk ander bedrijf dan ook in Nederland. Daarnaast stoot Tata nog een hele trits zogeheten Zeer Zorgwekkende Stoffen uit, zoals kankerverwekkende PAKs.

-In postcodegebieden rondom Tata komt tot 51 procent meer longkanker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat is extreem. De link tussen longkanker en de uitstoot van een staalfabriek is evident en in tal van internationale onderzoeken bewezen.

-Tata heeft onlangs een enquête gehouden onder inwoners van Wijk aan Zee. Van de ruim 200 respondenten ervaart 95 procent stofoverlast door de staalfabriek. Overigens daalt er ook met de hal tegen grafietuitstoot nog steeds zwart stof (met zware metalen en PAKs) neer op onze vensterbanken.

-Ons dorp kent ‘gezondheidsvluchtelingen’; mensen die verhuizen vanwege gezondheidsproblemen die direct terug te voeren zijn op de staalfabriek.

-Tata Steel heeft in 2013 inderdaad een doekfilterinstallatie voor de sinterfabriek in gebruik genomen. De FNV geeft Tata daarvoor de credits. Het doekfilter kwam er echter omdat o.a. de Dorpsraad en de Milieufederatie hiervoor sinds 2006 juridische procedures aanspanden. Het staalbedrijf heeft zich tot het uiterste tegen het doekfilter verzet maar zag zich ertoe verplicht na een uitspraak van de Raad van State.

-Verzet tegen milieumaatregelen is een constante bij Tata Steel. Het staalbedrijf vecht iedere dwangsom voor door de inspectie vastgestelde milieuovertredingen aan. En opnieuw tot de hoogste instantie. Zelfs de dwangsommen voor grafietoverlast, waarvan ook de FNV zegt dat die het bedrijf daarvoor blaam treft. Wij associëren dit niet met een staalbedrijf met hart voor de omgeving en het milieu.

-Tata doet alsof de uitstoot van stof en schadelijke stoffen gratis is. Zie de verouderde cokesfabriek 2 (kofa 2). De fabriek was in de jaren negentig al over de datum. Het staalbedrijf heeft alles uit de kast gehaald om kofa2 niet te hoeven herbouwen, omdat dan de zwaar vervuilde grond eronder aangepakt moest worden. Renovatie is al meer dan tien jaar aan de gang en lukt niet goed. Al jaren zit de IJmond nu in de stank en stoot de fabriek schadelijke stoffen uit. Tata kan de fabriek stilleggen en cokes importeren of versneld overgaan op een schonere manier van staal produceren, maar dat wil het bedrijf niet. Dat drukt de winst. Deze fabriek blijft derhalve nog minimaal 15 extra jaar kankerverwekkende stoffen uitstoten. Voor de balans van Tata is milieuruimte namelijk kostenvrij; bewoners betalen de rekening.

-Idema en Berghuis noemen de roadmap als voorbeeld van hoe Tata Steel op eigen initiatief de overlast gaat verminderen. De Dorpsraad ziet dit anders: de roadmap bestaat vooral uit zaken die bij andere bedrijven als achterstallig onderhoud zouden gelden.

-De introductie van een denox-installatie (150 miljoen euro) bij de pelletfabriek, ook geciteerd door FNV, is inderdaad niet verplicht. Nog niet. Maar kijk naar de context (ook feiten): er is een stikstofcrisis in Nederland; er is een wettelijke minimalisatieplicht voor Zeer Zorgwekkende Stoffen; de techniek is beschikbaar. En voeg daarbij de juridische druk van het ILT en het feit dat Tata in zijn eentje twee procent van alle stikstofoxiden in Nederland produceert. De aanschaf van de denox is een kwestie van knopen tellen geweestxxx.

En dan de FNV die het bedrijf ‘bij de les houdt als het gaat om milieu’ (aldus Idema en Berghuis). Dat vinden wij als Dorpsraad natuurlijk heugelijk nieuws. Alleen hebben we daar tot nog toe weinig van gemerkt.

Wij, bewoners, horen de FNV nooit over milieuovertredingen. Terwijl hun leden er met hun neus bovenop staan als er iets misgaat of als er gezondigd wordt tegen de regels. Jammer, zij zouden met steun van de FNV de sleutel tot wezenlijke verandering kunnen zijn.

Over de verandering van Tata Steel IJmuiden in een innovatief bedrijf dat milieu en gezondheid voorrang geeft, zou de Dorpsraad graag met de FNV willen praten. Maar de federatie heeft tot nu toe een afspraak afgehouden. Jammer, voor de bewoners maar ook voor de vakbond zelf. Die blijft boos in haar loopgraaf zitten met verwijten die kant noch wal raken.

Vera van Waardenburg, Namens de Dorpsraad Wijk aan Zee