16 januari: Perenboomweggeefdag in Beverwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - De campagne Meer Bomen Nu geeft gratis bomen weg voor biodiversiteit en klimaat. Gratis doordat ZIJ werken met jong plantgoed uit de natuur en onverkocht plantgoed van kwekers.

‘’De natuur staat vol met jonge boompjes die daar niet overleven omdat ze sneuvelen tijdens natuurbeheer (ongewenste soort, te dicht bij het pad etc) of ze krijgen te weinig licht’’, aldus Hanneke van Ormondt van campagne Meer Bomen Nu. ‘’Wij verzamelen een deel van deze jonge boompjes en struiken onder leiding van gemeentegroenbeheerders, landeigenaren en boswachters. Ook verzamelen we stekken van vlieren, wilgen etc. Deze stekken en zaailingen krijgen een nieuwe plek langs boerenakkers, achtertuinen en nieuwe voedselbossen. Een hele logische maar nog niet veel gebruikte werkwijze.’’

Van de zomer zijn één miljoen gratis bomen en struiken aangevraagd via de website van ‘Meer Bomen Nu’ en deze winter hoopten zij deze miljoen bomen en struiken te verzamelen in natuurgebieden en stadsparken. ‘’Door corona loopt dat langzamer dan gehoopt, maar onze campagne gaat toch zeker een half miljoen bomen planten deze winter. Want er is veel enthousiasme voor de nieuwe werkwijze en 2300 vrijwilligers helpen op allerlei manieren mee’’, vindt Van Ormondt.

Op zaterdag 16 januari voorziet men vanuit Beverwijk plantlocaties van bomen. Dan krijgen 1700 perenbomen een plek en krijgen plantlocaties in Noord Holland en Flevoland hun zaailingen en stekken uit de natuur. Dit gebeurt tussen 12.00 en 15.00 uur vanuit Rijk van Rorik in Beverwijk.

‘’U bent welkom. Ook wijs ik u graag op de actie op 23 januari, de nationale doneer-een-zaailing-dag. Honderden mensen hebben ons al zaailingen uit de achtertuin aangeboden. Op 23 januari kan iedereen die inleveren bij bomenhubs en plantlocaties in het hele land. In Noord Holland zijn er 6 inleverplekken, van Hoofddorp tot Texel’’, aldus van Ormondt.

Afbeelding