Vragen GroenLinks over beschermende ijsvogel in park Westerhout

Algemeen
De af/oprit waar de ijsvogel is gesignaleerd.
De af/oprit waar de ijsvogel is gesignaleerd. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - GroenLinks Beverwijk/Wijk aan Zee heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de aanwezigheid van de ijsvogel in park Westerhout. De ijsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn ijsvogels beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

door Co Backer

De bescherming van de ijsvogel is in Nederland geregeld in de Wet Natuurbescherming. In opdracht van TenneT is aannemercombinatie NRG in park Westerhout begonnen met boorwerkzaamheden voor de aanleg van nieuwe landkabels tussen het strand van Wijk aan Zee naar het bestaande hoogspanningsstation en verder richting de A9 in Beverwijk. Deze kabels maken deel uit van de verbinding van de windparken op zee met het hoogspanningsnet van TenneT. Er moest ook een af/oprit aangelegd worden vanuit park Westerhout naar de Binnenduinrandweg N197.

Deze af/oprit ligt naast het Crematie Centrum Westerhout. Er is vergunning voor afgegeven maar op deze plek zijn ijsvogels gesignaleerd en die zijn beschermd. Kees Vroonhof, raadslid GroenLinks Beverwijk/Wijk aan Zee, maakt zich ongerust over de impact van de werkzaamheden. Voor hem aanleiding om vragen te stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Onder andere stelt hij de vraag of er voor aanvang van de werkzaamheden ecologisch onderzoek is gedaan en zo ja is in dit onderzoek ook de aanwezigheid van de ijsvogel gesignaleerd.

GroenLinks wil dan dat dit onderzoek beschikbaar wordt gesteld. De werkzaamheden die TenneT laat uitvoeren heeft een grote impact op de aanwezige ijsvogel. Vroonhof vraagt zich verder af of er maatregelen getroffen zijn om de aanwezige nesten te beschermen. Bij dit soort ingrijpende werkzaamheden moet voldaan worden aan de Wet Natuurbescherming. Heeft WNB een vergunning afgegeven en wie houdt toezicht op de werkzaamheden. Het college moet binnen 6 weken deze schriftelijk vragen van GroenLinks Beverwijk/Wijk aan Zee beantwoorden.