‘Gemeente moet ZZP’ers met schulden helpen’

Algemeen
Gemeentehuis van Beverwijk.
Gemeentehuis van Beverwijk. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - De PvdA-fractie heeft naar aanleiding van berichtgeving in de media over de toenemende schuldenproblematiek van zzp’ers schriftelijke vragen gesteld aan het college van Beverwijk. Als gevolg van de voortdurende pandemie Covid-19 blijkt de omvang van zzp’ers met schulden toe te nemen. Landelijk, dus ook in Beverwijk. Wij maken ons daar zorgen over en willen dat de gemeente Beverwijk deze inwoners op een goede manier ondersteund bij het weer uit de schulden komen.

Met ingang van 1 januari 2021 mogen zelfstandige ondernemers aankloppen bij de gemeentes voor de schuldhulpverlening. Er zijn gemeentes die tijdig een loket hebben ingericht waar ze zelfstandigen kunnen helpen. Hoe zit dit in Beverwijk? De PvdA wil graag inzicht hebben in de Beverwijks situatie en wil aandacht vragen voor de aanpak van problematische schulden van zelfstandige ondernemers.

Bayram Gezer heeft namens de PvdA-fractie de volgende vragen gesteld aan het college:

-Heeft het college zicht op de omvang van de lokale zzp’ers die in problematische schulden verkeren?

-Zijn er afspraken gemaakt met woningcorporaties, zorgverzekeraars en nutsvoorzieningen om schuldenproblematiek tijdig te signaleren?

-Hoeveel zzp’ers hebben zich vanaf 1 januari jl. gewend tot de gemeente voor hulp?

-Heeft het college voorbereidingen getroffen om zzp’ers met schulden te helpen?

-Kunnen zzp’ers die in financiële problemen verkeren in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentelijke belastingen?

De gemeente kan een belangrijke rol spelen in het oplossen van schuldenproblematiek van zzp’ers. De PvdA vindt dat de gemeente Beverwijk deze kans moet grijpen.

Jaqueline Dorenbos PvdA Beverwijk