Gedupeerde bewoners door afsluiting Rijksstraatweg verenigen zich

Algemeen
De Rijksstraatweg.
De Rijksstraatweg. ((Foto: Aangeleverd))

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Naar aanleiding van de geruchten over het toch weer afsluiten van de Rijksstraatweg, hebben bewoners die gedupeerd worden door zo’n afsluiting, zich verenigd in het Platform Gedupeerden Afsluiting (PGA).

Bij de eind 2019 gehouden proef met een afsluiting van de Rijksstraatweg, bleek dat de omliggende woonstraten geconfronteerd werden met de nadelen hiervan. Ondanks dat de conclusies na de proef aantoonden dat er veel meer belanghebbende burgers bij deze zaak betrokken zijn dan de beperkte groep die tot dan geconsulteerd werd, is ook nu verzuimd deze gedupeerden bij het adviestraject te betrekken.

De gedupeerden zijn hun krachten aan het bundelen in het PGA, momenteel hebben zich zo’n 60 adressen aangemeld en enkele sympathisanten. Het platform zal een zienswijze opstellen vanuit een constructieve grondhouding omdat ook de deelnemers van het PGA vinden dat de problemen in de Alkmaarseweg/Rijksstraatweg opgelost moeten worden maar niet met een afsluiting.

‘’Een afsluiting is ridicuul en disproportioneel voor de gestelde doelen. Die doelen kunnen ook met minder vergaande maatregelen gerealiseerd worden die de omwonenden niet duperen. Toch voor zo’n rigide oplossing kiezen die een grote groep bewoners benadeelt, getuigt van onbehoorlijk bestuur’’, aldus PGA.

Het PGA is zich nu aan het voorbereiden om een zienswijze te presenteren aan de politiek. Dit onderwerp is geagendeerd voor 4 februari voor de gezamenlijke raadscommissie van Beverwijk en Heemskerk. Het PGA heeft een formeel verzoek ingediend om dit onderwerp van de agenda te halen.

‘’De gedupeerde bewoners zijn door de gemeentebesturen niet betrokken bij het adviestraject, ondanks dat bij en na de proefafsluiting duidelijk was dat ook zij belanghebbende burgers zijn’’, aldus PGA. ‘’Hiermee wordt de gedragscode voor openbaar bestuur geschonden voor het aspect ‘participatie’. De gedupeerde bewoners zijn niet door de gemeentebesturen geïnformeerd over de het adviestraject.’’

De gedupeerde bewoners hebben, 13 dagen voor de behandeling door de commissie, tot ieders verbijstering, door summiere teksten in de pers vernomen dat de afsluiting als ‘oplossing’ weer door de gemeentebesturen in overweging genomen werd en dat dit zelfs als voorkeursoptie aan de gemeenteraden zou worden voorgelegd. Alweer een schending van genoemde gedragscode, nu voor het aspect ‘openheid’.

De resultaten van de eind 2019 gehouden proef met een afsluiting van de Rijksstraatweg, zijn niet bij het bureau Goudappel Coffeng en het Platform RSW/AMW bekend en/of zijn die resultaten in ieder geval niet bij de adviesvorming betrokken. Toezeggingen van de gemeentebesturen op dit punt zijn niet nagekomen, in ieder geval is niet bewaakt dat dit in voldoende mate zou gebeuren.

PGA wil uitstel van behandeling

‘’In de gedragscode voor openbaar bestuur is dit aangeduid als ‘integriteit’ ook daaraan is niet voldaan. Het tot wasdom komende Platform Gedupeerden Afsluiting moet nu, door het in gebreke blijven van de gemeentebesturen, de genoemde schendingen van de gedragscode, in een tijdsbestek van 13 dagen: zich organiseren (nog gaande), een zienswijze formuleren, een reactie op het advies van Goudappel Coffeng opstellen en een reactie op de aanbevelingen van het Platform RSW/AMW geven. Dat lukt natuurlijk niet in 13 dagen’’, aldus PGA.

Het PGA-verzoek tot uitstel van de behandeling kan door de politiek redelijkerwijs niet afgewezen worden. In de aangehaalde gedragscode staat ook iets over ‘lerend en zelfcorrigerend vermogen’. Uit de reactie op het verzoek van het PGA zal blijken of dit aspect door de gemeentebesturen wél in acht genomen wordt.

‘’PGA is nu hard aan het werk om een reactie te geven op het advies van Goudappel Coffeng. Een eerste scan laat zien dat dit bureau alleen aandacht besteedt aan de verkeerscategorie ‘doorgaand verkeer’ en in het geheel niet aan het bestemmingsverkeer terwijl daar juist grotendeels het probleem ligt bij een afsluiting (zoals in de duurproef aangetoond is). Het bureau lijkt de blik alleen gericht te hebben op de Alkmaarseweg/Rijksstraatweg en heeft verzuimd met een bredere blik naar de gevolgen voor het gehele woongebied te kijken.’’