‘Niet verbaasd over kritisch Tata-rapport Randstedelijke Rekenkamer’

Algemeen
Ayse Er.
Ayse Er. (Foto: noordholland.groenlinks.nl)

IJMOND - De GroenLinks-fractie van Provinciale Staten (PS) in Noord-Holland is niet verbaasd over de hoofdconclusie van het rapport ‘Stof tot nadenken. Onderzoek naar de kwaliteit van de uitvoering van VTH-taken bij Tata Steel en Harsco’ van de Randstedelijke Rekenkamer dat het provinciale toezicht niet volstond.

GroenLinks NH leeft mee met bewoners IJmond

GroenLinks leeft mee met de bewoners in de IJmond die in dit rapport een bevestiging van hun bange vermoedens zien. Wel hoopt GroenLinks dat de omwonenden in het rapport ook terugzien dat het provinciebestuur inmiddels hun zorgen serieuzer neemt en een strenger beleid voert.

Onrust

De conclusie van het rapport dat het milieutechnisch toezicht via ‘de gestelde kaders verloopt maar dit in de huidige context van maatschappelijke onrust niet volstaat’ verbaast GroenLinks niet. ‘’Onze zorgen over de gezondheid van de bewoners en een goede uitvoering van de VTH-taken door de provincie waren in februari vorig jaar juist aanleiding om in het PS het initiatief voor dit onderzoek te nemen met de motie ‘Stop de grafietregens’’’, aldus GroenLinks PS.

‘Stop de grafietregens’

Omdat de Staten unaniem voor hebben gestemd, kon de opdracht aan de Rekenkamer verstrekt worden. GroenLinks-woordvoerder Ayse Er: ‘’Het rapport bevestigt ons beeld dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied scherper toezicht had kunnen houden en beter met de omwonenden had kunnen communiceren. We hebben die kritiek eerder geuit. Het zal pijnlijk zijn voor de omwonenden dat nu te lezen.’’

Zij vervolgt: ‘’Tegelijkertijd zien we dat het huidige college van Gedeputeerde Staten met het Programma Tata Steel 2020-2050 al werk maakt van een aantal aanbevelingen uit het rapport. De Randstedelijke Rekenkamer bevestigt dit. Dat geeft ons, en hopelijk ook de IJmonders, vertrouwen dat het inmiddels beter gaat met het milieutoezicht. Wij zullen er bij het college van Gedeputeerde Staten op aandringen ook de andere aanbevelingen op te volgen.’’