Monumentaal pand met appartementen

Algemeen
 Het monumentale pand aan de Baanstraat .
Het monumentale pand aan de Baanstraat . (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - Het monumentale pand, dat aan de Baanstraat 32 is gevestigd, krijgt een andere bestemming. Dit pand heeft een rijke geschiedenis. Eens was het de Gereformeerde kerk gebouwd in 1878 en heeft tot ongeveer 1931 dienstgedaan. Nadat deze kerk geen dienst meer deed lag het in de bedoeling dat hij gesloopt zou worden om woningbouw te realiseren. Gelukkig werd het pand niet verkocht omdat men er een garagebedrijf in wilde vestigen.

door Co Backer

In 1935 kwam er een bovenverdieping op het gebouw. Door deze aanpassing ontstond er een bovenzaal met de naam “Odeon”, die verhuurd werd als feestzaal/vergaderruimte. Vier jaar later werd er in het gebouw een confectieatelier gevestigd. Volgens de Staatscourant vond de oprichting van de dochteronderneming Confectiefabriek TEBECON N.V. op 1 november 1939 plaats. De officiële vestigingsplaats was Haarlem, maar de fabriek startte in Beverwijk en wel in het voormalig feestgebouw “Odeon”.

In 1940 werd het bedrijf uitgebreid met een aangrenzende vergaderzaal en winkel. In september 1940 werd door drie vakbonden - de rooms-katholieke, de christelijke en de Nederlandse bond van Kleermakers en Naaisters - een plaatselijke vakorganisatie opgericht voor de werknemers. De Confectiefabriek TEBECON N.V. werd per 1 januari 1968 ontbonden. Na een zeer grote verbouwing vestigde restaurant ‘t Gildehuys zich in dit monumentale pand. Ruim 38 jaar later sloot dit restaurant van de familie Cees Poncin zijn deuren.

Er zijn daarna nog diverse bedrijven in gehuisvest geweest. De initiatiefnemer is voornemens om het bestaande pand aan de Baanstraat 32-34 uit te breiden met een uitbouw waarin drie appartementen worden gerealiseerd. Maar het realiseren van deze 3 appartementen is strijdig met de regels voor het perceel. Op de planlocatie geldt de bestemming ‘Gemengd’. Hier zijn onder andere kantoren en horeca toegestaan.

Wonen is specifiek uitgesloten in het bestemmingsplan, maar recentelijk in dit voor het pand al mogelijk gemaakt door een eerder verleende omgevingsvergunning. Door de uitbouw wordt het bouwvlak overschreden want er moet wel aan de voorwaarde uit het bestemmingsplan worden voldaan, aangezien op de locatie waar de aanbouw wordt gerealiseerd nu geen bouwwerk aanwezig is.

Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Beverwijk bekendgemaakt dat zij voornemens een omgevingsvergunning hebben verleend voor het realiseren van 3 appartementen aan de Baanstraat. Ook voor de panden ernaast, Baanstraat 22-24-26, heeft de gemeente Beverwijk een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het realiseren van 8 appartementen in de bestaande panden.