‘Overheid, onderteken VN kernwapenverdrag’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Facebook Vrouwen voor Vrede IJmond)

BEVERWIJK - Op 4 maart is met een ruime meerderheid van 15 tegen 12 stemmen de motie van GroenLinks: ‘ICAN Cities Appeal’ aangenomen in de gemeenteraad van Beverwijk. De motie is mede-ingediend door PvdA, D’66 en met steun van het CDA. Met het Cities Appeal roept de gemeente Beverwijk de Nederlandse regering op om het VN kernwapenverdrag te ondertekenen.

Beverwijk roept met het ICAN Cities Appeal de Nederlandse regering op

Vrouwen voor Vrede IJmond heeft de gemeenteraden van de IJmondgemeenten het verzoek gedaan om mee te doen met het Cities Appeal. GroenLinks Beverwijk-Wijk aan Zee vond het dermate belangrijk dat zij het initiatief namen voor deze motie. Nu Beverwijk meedoet is dat een stapje dichterbij een kernwapenvrije wereld en daarmee een veiliger leefomgeving. Beverwijk schaart zich hierdoor in het rijtje van onder meer Groningen, Rotterdam. Nijmegen, Amsterdam.

Verbod

In 2017 is het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens aangenomen. Het verdrag maakt de ontwikkeling, het testen, het gebruik en het bezit van kernwapens illegaal voor alle landen die toetreden tot het verdrag. Het verdrag trad in werking op 22 januari 2021 nadat het 50e land, Honduras, het verdrag heeft geratificeerd. Dat betekent dat atoomwapens illegaal zullen zijn onder het internationaal recht.

Nederland tekent en ratificeert het verdrag niet ondanks de publieke en parlementaire druk. Het Cities Appeal is een wereldwijde campagne van ICAN, de ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. In deze campagne spreken steden en gemeenten hun zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen en roepen zij hun nationale overheden op om het VN-kernwapenverbod te tekenen en te ratificeren.

Recht

Inwoners hebben het recht om te leven in een wereld zonder deze dreiging. Ieder gebruik van kernwapens, opzettelijk of per ongeluk, zal catastrofale, wijdverbreide en langdurige gevolgen hebben voor mens en milieu.

Dat vindt ook de meerderheid van de gemeenteraad van Beverwijk en dus werd de motie, tot vreugde van Vrouwen voor Vrede IJmond, aangenomen.