Jacob de Weijerlaan: 100% voor zonne-energie

Partnerbijdrage
Bewoners ontvangen een bloemetje om te vieren dat de Jacob de Weijerlaan 100% gaat voor zonne-energie.
Bewoners ontvangen een bloemetje om te vieren dat de Jacob de Weijerlaan 100% gaat voor zonne-energie. (Foto: Heleen Vink)

BEVERWIJK - Op 26 maart zijn op het laatste lege dak in de Jacob de Weijerlaan in Beverwijk zonnepanelen geïnstalleerd. Alle bewoners in deze straat wekken nu hun eigen energie op met zonnepanelen. Zij doen mee met het zonnepanelenproject van woningcorporatie Woonopmaat. Bewoners verduurzamen zo hun woning en besparen tegelijkertijd op hun energierekening.

Woonopmaat startte in 2017 het zonnepanelenproject om hun woningvoorraad te verduurzamen. Zij zet daarmee concrete stappen naar een duurzaam woningbestand. Dit is belangrijk in het kader van de nationale energietransitie.

Hoe het werkt?

De huurders betalen een vast bedrag per maand voor de zonnepanelen. Dit bedrag is opgenomen in de servicekosten. Woonopmaat en Energie in Huis (de partner waarmee Woonopmaat het project uitvoert) garanderen een minimale opbrengst die altijd hoger is dan deze vergoeding. Op die manier ben je als huurder altijd goedkoper uit. Richard Scholten, Projectontwikkelaar bij Woonopmaat: “Dat is iets dat wij als woningcorporatie heel belangrijk vinden. Want hoe belangrijk de verduurzaming van de woningen ook is, de huurder mag er nooit financieel op achteruitgaan.”

Meer dan 1300 bewoners van Woonopmaat hebben zonnepanelen en zijn er blij mee. Een van die bewoners is Mevrouw Schuur, zij vertelt over haar zonnepanelen: “Het is leuk om je eigen energie op te wekken. Het mooie vind ik dat je de elektriciteitsmeter ook echt terug ziet lopen.” Haar buurtgenoot Mevrouw Timmer vult aan: “Mijn buren vertelden over hun besparing, toen ben ik ook overstag gegaan, het is snel en netjes geregeld. Ik ben heel tevreden.”

Niels Bartels, CEO Energie in Huis: “Woonopmaat is erg ambitieus met het verduurzamen van het woningbezit en wilde van begin af aan tempo maken. De ambitie sluit naadloos aan op de groene missie van Energie in Huis. Samen stellen we dagelijks weer nieuwe bewoners in staat om voordelige zonnestroom te produceren en daarmee daadwerkelijk een verschil te maken”.

Richard Scholten: “In het project kiezen wij voor hoge kwaliteit zonnepanelen en micro-omvormers. Omvormers zorgen ervoor dat zonne-energie wordt omgezet in bruikbare stroom in huis. “Voor ons is het essentieel dat de omvormers 20 jaar meegaan zonder dat ze problemen geven en veilig zijn.’’

Als je dak geschikt is en er geen renovatie in de nabije toekomst staat gepland, kom je vrijwel altijd in aanmerking voor zonnepanelen van Woonopmaat. Richard Scholten: “Wij hebben nu gekeken naar de woningen waaraan voorlopig geen onderhoud aan het dak plaatsvindt. Op termijn maken wij natuurlijk graag álle bewoners van Woonopmaat blij met zonnepanelen.’’