Tanken in Noord-Holland: duur, duurder, duurst

Algemeen
BP Castricum Soomerwegh 3, € 1.78,9 euro.
BP Castricum Soomerwegh 3, € 1.78,9 euro. (Foto: Bert Westendorp)

REGIO - De benzineprijzen rijzen de pan uit. Terwijl in de grensstreek Nederlanders massaal de oversteek maken naar België om hun ‘chip op wielen’ voordelig vol te gooien, zijn we ook in Noord-Holland op zoek naar ‘goedkoop’ tanken. We zijn aan de tariefstelling van de pomphouders overgeleverd. Door wie en wat wordt de prijs bepaald? De redactie van deze krant ging de weg op. Het zogenoemde monitormoment was afgelopen vrijdag.

Door Donald Esser

Benzineprijs steeg deze week tot recordhoogte

De benzineprijs steeg deze week tot een recordhoogte. Langs de Noord-Hollandse snelweg betaal je - monitormoment afgelopen 7 mei - de hoofdprijs: € 1.96,9 (Twaalfmaat, A9, Heemskerk/Uitgeest) voor een liter Euro95. Het minst duur ben je volgens onze bevindingen af in IJmuiden, bij de Esso benzinepomp bij autobedrijf Schweitzer: € 1.69,9. Een prijsverschil van maar liefst € 0,27 per liter. Op een tankinhoud van 50 liter scheelt dat maar liefst € 13,50 euro!


Tankstation Tinq aan Soomerwegh 1 in Castricum, Euro 95 1.71,9 euro (Foto: Bert Westendorp)

Het gehanteerde prijsbeleid voor een litertje is grillig 

Deze krant deed een rondje langs de (olie)velden in Noord-Holland. Van Amsterdam tot aan Alkmaar. Het gehanteerde prijsbeleid voor een litertje is grillig. De prijs aan de pomp wordt bepaald door de locatie, omstandigheden en verzamelde datagegevens (lees: tankgedrag door middel van pinpasgebruik). Eigenaar van een groot aantal Esso stations in Noord-Holland is Euro Garages. In november 2017 verwierf het bedrijf ongeveer 1.000 tankstation activa van Esso in Duitsland, die in oktober 2018 werden overgedragen en geïntegreerd in het bestaande EG-netwerk. Inmiddels heeft de expansiedrift zich naar Nederland verplaatst. EG is opgericht door de broers Mohsin en Zuber Issa, die het bedrijf vanuit Engeland uitbreidden van een enkele site (voor een bedrag van £ 150.000) in Bury - Manchester - en inmiddels is tot circa 340 locaties in het Verenigd Koninkrijk. De groei viel samen met oliemaatschappijen. die de activa van hun benzinestations voor consumenten verkochten om zich te concentreren op hun kernproductie en raffinage.

44 procent accijns

Door corona daalde de olieprijs vorig voorjaar flink, omdat we minder gingen autorijden en vliegen. Maar olieproducerende landen hebben met elkaar afgesproken om minder olie op te pompen om de olieprijs te stutten. Door dat lagere aanbod is de olieprijs weer gaan stijgen. Extreem zelfs. Nu bestaat de benzineprijs voor maar liefst 44 procent uit accijns en voor nog eens 17 procent uit btw. De prijs aan het tankstation wordt mede vastgelegd door logistieke omstandigheden. Een pomphouder uit Heemskerk laat weten: “Bemand of niet bemand. En welke marges hanteer je? Liever duizend keer een paar centen of tien keer de hoofdprijs? En als er een McDonalds naast je zit, is het altijd prijs. Gedicteerde adviesprijzen zijn een indicatie. Daar kan je mee spelen.” Een pomphouder, die graag anoniem blijft: “Consumentengedrag, tijdstip en moment van tanken bepaalt binnen de marges onze prijs per dagdeel. Tanken is ook een psychologisch iets. Waarom gooien de meeste mensen hun tank op vrijdagmiddag vol ...?”

De baas betaalt

Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Op de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs. Benzinestations aan A-wegen hebben namelijk doorgaans hogere kosten, zodat korting geven lastig is. Verder gaan veel automobilisten niet van de snelweg af om een benzinestation te zoeken, want dat kost tijd. “Voor leaserijders maakt het vaak niet uit wat de prijs is, want hun baas betaalt”, legt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers, die de gemiddelde benzineprijzen in de gaten houdt, uit. “We verwachten dat de prijs nog verder stijgt. Mogelijk tot boven de magische twee euro grens.”

Maar we rijden er voorlopig nog niet minder door.

ALKMAAR, bij Huiswaard. € 1.69,9 (Vlijmscherpe vrijdag).
HEEMSKERK/UITGEEST A9. € 1.96,9.
IJMUIDEN. € 1.69,9.