Sluizenroute sinds maandag 24 uur per dag open voor fietsers en voetgangers

Algemeen
Het sluizencomplex in IJmuiden.
Het sluizencomplex in IJmuiden. (Foto: Rijkswaterstaat)

IJMOND - Sinds maandag 10 mei is de sluizenroute in IJmuiden 24 uur per dag geopend voor fietsers en voetgangers. Deze sluizenroute ging eind maart van dit jaar weer open nadat die eerder drie jaar dicht ging vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis. Toen was de route alleen open van 6.00 tot 19.00 uur.

Omdat men de sluisdeuren van de zeesluis heeft getest - en die is in orde bevonden - is de route nu dus 24 uur per dag open voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. Voor auto’s is de sluizenroute nog gesloten omdat de werkzaamheden nog gaande zijn. Hoewel de sluizenroute nu 24 uur per dag gebruikt kan worden, zullen fietsers en voetgangers rekening moeten houden met vertragingen die kunnen ontstaan door de werkzaamheden.

Behalve dat de sluizenroute niet alleen langer open is, is er tevens een stukje route bijgekomen. Nu de route over het buitenhoofd afgesloten is, kan er vanaf maandag ook over het binnenhoofd gefietst worden.

De sluizenroute gaat over het Noordzeekanaal. Men kan dus niet meer enkel met de pont naar de overkant. Het is de enige vaste verbinding over het kanaal.

In april 2018 ging de route dicht vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis. Rijkswaterstaat gaf eerst aan dat de route in 2019 weer open zou gaan, maar dit werd iedere keer uitgesteld. Uiteindelijk heeft de afsluiting drie jaar geduurd.

Kaart van de route over het sluizencomplex vanaf 10 mei - IJmond Bereikbaar