Column Blik van Co: Dierenleed

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Volgens de nieuwe dierenwet moeten dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen; hokken, stallen, viskommen en kooitjes moeten daarop worden aangepast. Hele stallen zouden omgebouwd moeten worden tot huiskamers waar de graseters na een dag van vijf hectare gras verorberen weer op krachten kunnen komen.

Zo moet er zwemwater voor eenden komen en mogen konijnen niet meer in konijnenhokken gehouden worden. Ook moet men er rekening mee houden dat de wet invloed heeft op het houden van huisdieren. Ook hier weer een doorgeslagen wet die zoals gebruikelijk niet toepasbaar is. Je moet thuis meer dan één hond hebben omdat honden in de natuur in een roedel leven.

Zelfs een hond aanlijnen kan niet meer want dat is immers niet natuurlijk. Net als het houden van konijnen, vogels of goudvissen. En daar zit nu de kneep. Hoe de wet precies ingevuld gaat worden, is nog niet duidelijk omdat het lastig te bepalen is wat precies natuurlijk gedrag van dieren is. Ik ga er even vanuit dat de wet aangenomen gaat worden door de Eerste Kamer. De poelier kan zijn zaak sluiten want overal lopen kippen en konijnen rond. Ook hoeven we dan geen Paaseieren meer te zoeken met onze kleinkinderen want die ga je overal vinden.

Hoe de wet precies ingevuld gaat worden, is nog niet duidelijk

Onze gemeente zal een subtropisch oord worden want duizenden tropische dieren zoals Barmsijs, Diamantvink, Gordelgrasvink, Japanse Meeuw, Gordelgrasvink, Kanarie, Loodbekje, Mexicaanse Roodmus, Zilverbekje en Zwartkopsijs zullen onze straten en pleinen bevolken. Er moet een speciaal dierenhospitaal komen voor die dieren die niet goed hebben uitgekeken bij het oversteken van de straat of door rood gaan.

Ook muizen- ratten- en mollenvallen zijn dan verboden omdat deze dieren niet door een natuurlijke dood gestorven zijn. Kunt u zich nog september 2018 herinneren? Een idiote regel maakte uit dat in de volière in park Scheybeeck te veel vogelsoorten zouden zitten en daarmee was de kooi een “illegale dierentuin”.

Dit betekende dat een ’dierentuin’ van deze omvang niet langer dan zes dagen opengesteld mocht worden voor publiek. En deze volière was gewoon openbaar toegankelijk, elke dag van het jaar. Dus er moesten 20 vogels weg. Die zijn gelukkig elders ondergebracht maar voor hoelang nog.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl