Jubileumboek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’

Algemeen
De Commissie Internationale Betrekkingen van Wronki deed in mei 2012 aan Beverwijk-promotie. Er was een aantal kramen met informatiemateriaal, om te knutselen met de kinderen enz.
De Commissie Internationale Betrekkingen van Wronki deed in mei 2012 aan Beverwijk-promotie. Er was een aantal kramen met informatiemateriaal, om te knutselen met de kinderen enz. (Foto: Aangeleverd)

IJMOND – Vorig jaar bestonden de banden tussen de regio IJmond en Wronki veertig jaar. Er stonden jubileumactiviteiten gepland, maar door corona gingen die niet door. Er komt wel een tastbare herinnering aan het jubileum van de langdurige vriendschapsbanden tussen de beide regio’s: een jubileumboek, een kroniek, dat aan het einde van dit jaar verschijnt.

Geschenk voor alle vrijwilligers hulptransporten en stedenband

Het boek wordt een cadeau voor alle vrijwilligers, die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van IJmond-Wronki. Gastgezinnen, (vrachtwagen)chauffeurs, depothouders, bestuursleden, leden van werkgroepen, project-coördinatoren, sorteerders en inpakkers, lossers en laders (ten tijde van de hulpacties), tolken enzovoort.

Aan het boek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’ wordt belangeloos meegewerkt door de uitgever/auteur, de vertalers (het wordt een tweetalig boek) e.a. Samensteller van het boek is de Beverwijkse publicist Wim Spruit, het enige bestuurslid dat ruim veertig jaar actief is in de betrekkingen tussen de IJmond en Wronki.

Het wordt een full colour uitgave met een beoogde oplage van 1.000 exemplaren. De helft blijft in de IJmond, de andere helft gaat naar Wronki. In circa 200 bladzijden, groot formaat, met tekst en enkele honderden foto’s, wordt de gezamenlijke geschiedenis beschreven.

Vanaf de eerste transporten met hulpgoederen naar Polen via de Stichting IJmond Helpt Polen, later ook door de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki en de activiteiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. De stichting stedenband organiseert in niet-corona tijd stages, uitwisselingen en werkbezoeken.

Wie als (oud)vrijwilliger het boek mettertijd wil ontvangen, kan zich aanmelden door een mailtje te sturen naar wronkiboek@gmail.com of schriftelijk via Spruit PR, Leliestraat 16, 1943 LK Beverwijk. Andere geïnteresseerden kunnen zich eveneens aanmelden en worden op de hoogte gehouden van de datum van de publicatie. Het boek komt niet in de boekhandel.

Voor de drukkosten zijn de initiatiefnemers op zoek naar sponsors, personen en bedrijven/instellingen die bereid zijn een financiële bijdrage te leveren. Elke sponsor ontvangt één of meer exemplaren.

Van elke sponsor wordt (desgewenst) de naam in het boek vermeld. Wie meer dan € 250,- overmaakt wordt tevens vermeld met het bedrijfslogo.

De schenking kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL 25 RABO 0340 5335 28 ten name van Spruit PR, de uitgever van het boek. Onder vermelding van ‘sponsoring boek’.

Zie ook de website www.beverwijk-wronki.nl.

Een transport vanuit de IJmond dat begin jaren ’80 naar het Poolse Wronki vertrok.