Blauwalg: wat is het en wat doe je eraan?

Algemeen
Hoe herken je blauwalg? En wat is het eigenlijk?
Hoe herken je blauwalg? En wat is het eigenlijk? (Foto: Stockfoto)

REGIO - Bij een langere periode van warm weer, neemt de kans op blauwalg in open (zwem)water toe. Maar wat is blauwalg eigenlijk? En wat moet je doen als je ermee in aanraking bent gekomen?

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn bacteriën, ook wel cyanobacteriën genoemd. Ze zitten in elk natuurwater - van zoet tot zout. Als het een tijd heel warm is, kan dat zorgen voor een blauwalgenbloei, die giftige stoffen met zich meebrengt. Vaak kun je blauwalg herkennen als het water een vreemde kleur heeft of water met een stinkende bovenlaag (ruikt vaak naar zwavel of het riool). Ga niet in water met blauwalgen zwemmen - en drink dit water ook niet op.

Via Zwemwater.nl zie je precies waar er bij jou in de buurt blauwalg is aangetroffen.

Hoe ontstaat blauwalg?

Blauwalg komt vooral voor in de zomer. Blauwalgen ontstaan namelijk bij hoge temperaturen en perioden met veel zonlicht. Deze algen voelen zich vooral thuis in meren, sloten, kanalen en grachten met een laag waterpeil en een hogere watertemperatuur. Vooral stilstaand water is de perfecte omgeving voor de vorming van blauwalgen.

Blauwalgen zijn dol op water met veel voedingsstoffen. Voedingstoffen komen onder meer in het water terecht door bladeren die in het water vallen, maar ook door lokvoer van vissers, brood en hondenpoep. Wil je blauwalg voorkomen? Zorg er dan voor dat je niet teveel lokvoer gebruikt, voer geen eenden in het water en ruim hondenpoep op.

Hoe herken je blauwalg?

Hoe ziet blauwalg eruit? Blauwalgen herkennen is niet heel lastig. Dit zie je snel genoeg als je een duik wilt nemen. Op het wateroppervlak is heldergroen, groenblauw of helder blauw van kleur. Blauwalg heeft nog het meeste weg van een laagje drijvende verf. Een ander manier voor het herkennen van blauwalg is wit of blauw schuim langs de oever. En dan hebben we het nog niet eens over de geur van het water.

Blauwalg: wat te doen?

Kom je onverhoopt in aanraking met blauwalg? Of krijg je blauwalg binnen? Dan kun je last krijgen van irritatie aan ogen of huid (jeuk, roodheid). Ook kun je van blauwalg maag- en/of darmklachten krijgen (misselijkheid/buikkrampen/diarree/overgeven), net als hoofdpijn of zelfs grotere gezondheidsproblemen.

Blauwalg en jouw hond

Let op, laat ook geen hond zwemmen in water met (risico op) blauwalgen! Blauwalg en een hond gaan namelijk niet goed samen. Net als mensen, kunnen ook honden ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of zwemmen in besmet water. Dit kan zelfs zo ernstig zijn dat honden in levensgevaar komen. De bacteriën in blauwalg kunnen namelijk giftig zijn. Heeft jouw hond na het zwemmen in de natuur last van ademhalingsproblemen, diarree of braken, is het beestje sloom en is sprake van overmatig kwijlen? Dan kan het beestje blauwalgen binnen hebben gekregen. Herken je deze klachten? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Wat kun je zelf doen bij blauwalg?

- Heb je blauwalg aangeraakt of binnengekregen? Neem een goede douche (zeep is niet nodig), zodat je de algen van je lichaam spoelt.

- Let op waarschuwingsborden en hou Zwemwater.nl in de gaten

- Zwem niet in stinkend water of water dat er gek uitziet (gekke kleur, veel dode vissen)

Wanneer verdwijnt blauwalg?

Blauwalgen verdwijnen vanzelf. Dit gebeurt op het moment dat het water afkoelt. Nadat blauwalgen verdwijnen krijgt het water de vertrouwde heldere kleur terug.