Honderd jaar Odd Fellows Beverwijk

Algemeen
Enkele leden en bestuursleden bij het altaar.
Enkele leden en bestuursleden bij het altaar. ((Foto: Bert Westendorp))

BEVERWIJK - ‘Odd Fellows’ is een wereldwijde organisatie die zich ook op lokaal niveau manifesteert. Zo is er ‘Odd Fellows’ Beverwijk, die deze maand september haar 100-jarig bestaan viert. 

“We gaan geen groot feest geven onder de huidige omstandigheden, hoewel we beseffen dat het 100-jarig bestaan wel iets bijzonders is”, laat voorzitter Ruud Jansen weten. “We houden als Odd Fellows ons liever vast aan onze missie, visie en kernwaarden. Onze missie is dat we om elkaar geven. Onze visie is dat ieder mens medeverantwoordelijk is voor wat zich in de samenleving afspeelt. En onze kernwaarden worden gesymboliseerd door de drie ringen: Vriendschap, Liefde en zoeken naar Waarheid. Daar staan we immers voor.”

Vanwege het 100-jarig bestaan komt Ruud Jansen bij elkaar met de andere vier bestuursleden: 

Locatie van samenkomst is het verenigingsgebouw aan de Prinsessenlaan in Beverwijk, oftewel Vondelloge nr. 35. 

Een statig gebouw, een monument met de nodige allure. De Vondelloge Beverwijk houdt zich al vanaf de oprichting op 21 september 1921 bezig met maatschappelijke activiteiten. 

Het doel is: denk aan je medemens en werk aan een betere wereld. Daar wijkt de huidige generatie Odd Fellows Beverwijk anno 2021 niet van af. Ter gelegenheid van het jubileum gaan zij een donatie schenken aan tien instellingen in Beverwijk en omgeving. 

‘’iedere instelling zullen we een bedrag van 1000 euro overhandigen.’’ 

Welke instellingen een donatie kunnen verwachten:

De Dierenambulance, Stichting Uitgeester en Akersloter molens, Hospicehuis Beverwijk, Stichting In ‘t Zadel in Heemskerk, Reddingsbrigade Wijk aan Zee, Bunkers Wijk aan Zee, Zonnebloem IJmond, Museum Kennemerland, Vrienden Heliomare en Ons Huis in Heemskerk.

Bekende en minder bekende personen uit de samenleving maken deel uit van de Vondelclub. Iedereen kan dus lid worden. In het verleden waren illustere Beverwijkse ondernemers zoals Melchers en Stoutenbeek een vast gezicht in de Vondelloge nr.35. 

Er is al jaren ook een Rebekka damesloge. “De vrouwen hebben hun eigen bijeenkomsten, net als de mannen. Ook die vinden aan de Prinsessenlaan 17-19 plaats”, zegt de secretaris Jacob Brakenhoff . 

Voorzitter Ruud Jansen benadrukt dat in het verleden vanuit Odd Fellows initiatieven zijn genomen die tot iets goeds hebben geresulteerd. 

‘’Odd Fellows’ Beverwijk heeft bijvoorbeeld aan de basis gestaan van het Rode Kruis Ziekenhuis. 

Datzelfde geldt voor Camping Vondeloord in Wijk aan Zee. 

De Odd Fellows hebben in Beverwijk bovendien mede bijgedragen aan de komst van arbeiderswoningen.”

En als het aan het bestuur en de leden ligt zal ook de komende jaren iets goeds van ‘Odd Fellows’ Beverwijk te horen en te zien zijn. 

De Vondel Loge kampt wel met een terugloop van leden, mede ontstaan door o.a. de maatschappelijk veranderingen. Voorzitter Jansen: “Willen we weer stappen voorwaarts maken, dan moeten wij qua ledenaantal groeien. We zijn vooral op zoek naar vijftigplussers, maar jongere leden zijn natuurlijk ook van harte welkom.”

Info: secretaris J. Brakenhoff, tel: 06-44632373, 35vondel@oddfellows.nl, www.oddfellows.nl