Column Blik van Co: Geen automarkt maar woningbouw???

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

De automarkt gaat eind december verdwijnen. De markt werd met een hoop bombarie naar Beverwijk gehaald. Initiatiefnemer om deze “automarkt” naar Beverwijk te halen was oud-wethouder Frans Koster. In een overleg met Gedeputeerde Staten van Utrecht heeft hij een deal kunnen maken. 

De handelaren zelf waren niet gecharmeerd van Beverwijk. Men plaatste zelfs een paginagrote advertentie in Dagblad Kennemerland waarin ze de bewoners van Beverwijk opriepen om te protesteren tegen de komst van de automarkt in hun stad. Ondanks hun smeekbede werd de automarkt op de Zwarte Markt in april 2012 officieel geopend. 

In de begin jaren bezorgde deze automarkt heel veel leed en ellende in Beverwijk en omstreken. Zelfs de burgemeesters van Kennemerland spraken hun zorgen uit over de automarkt in Beverwijk. De toenmalige burgemeester van Uitgeest, mevrouw Mieke Baltus, haalde fel uit naar de automarkt en daarin stelde zij dat mensen die naar deze regio trekken, en niet allemaal even goede bedoelingen hebben, een teken aan de wand moet zijn. 

Deze automarkt waar de nodige criminele incidenten plaatsvonden vroeg ook in Utrecht al om stevige handhaving. Beveiligers, aangestuurd door veel politie en de gemeente hebben deze markt in Beverwijk in goede banen geleid. Ook waren douane, rechercheurs alsmede forensisch opsporingsambtenaren zichtbaar op deze markt aanwezig. 

Criminaliteit, straathandel, zakkenrollen waren in beginjaren schering en inslag

Toch was er in de beginjaren criminaliteit, straathandel, verkeersproblemen, wildplassen, zakkenrollen, slapen in de auto en illegale handel schering en inslag. Om dit op te lossen stelde het college van Burgemeester en Wethouders een “zero tolerance” beleid voor. Dat dit niet echt effectief was, bleek uit de diefstallen (o.a. air bags uit auto’s) die van de maandagnacht op de dinsdagmorgen plaatsvonden.

Het werd de laatste jaren een stuk rustiger omdat de markt in elkaar zakte door allerlei oorzaken. Door deze teleurgang gingen de bouwplannen voor de automarkt ook niet door. Het lag in de bedoeling dat de tijdelijke houten units vervangen zouden worden door een groot kantoorcomplex waar alle overheidsdiensten gehuisvest moesten worden en een was- en douchegelegenheid voor de handelaren. 

Zou dit vrijgekomen marktterrein nu een prachtige locatie kunnen zijn voor woningbouw?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl