Column Blik van Co: ‘Dansers gewisseld, muziek hetzelfde!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Ik loop diep in gedachte waar mijn column voor deze week over zou moeten gaan. Er zijn legio onderwerpen, die mij geheel belangeloos worden toegeworpen. Ineens sta ik stijf van de schrik. 

Er staat een beer van een man voor me en hij slaat joviaal op mijn schouder en zegt: “Ik moet soms denken aan de raadsperiode 1998 – 2002, wat een turbulente tijd was het”, en hij loopt verder mij achterlatend met vraagtekens. “Wat bedoelt ie nou”. Ik weet nog wel dat Burgemeester Weterings in de raadsvergadering van 13 maart 2002 memoreerde dat het een periode was die gekenschetst mag worden als een roerige en turbulente periode.

Gelukkig hoef ik niet te zeggen ‘ik heb er geen herinneringen aan’, want die heb ik terdege wel. De onderwerpen die toen speelden, waren exact dezelfde onderwerpen als nu. Men was helemaal in de wolken van het stedelijke vernieuwingsprogramma Beverwijk Vitale Stad. Helaas is dit niet gerealiseerd, alleen het stadhuis, maar gelukkig hebben wij nu het project met de futuristische naam ‘Spoorzone’.

Er heeft ook een felle discussie plaatsgevonden over de herinrichting van Sportpark Adrichem. Het is 2021 en wederom weer een felle discussie over Sportpark Adrichem, oftewel Landgoed Adrichem. In 1999 heeft er een discussie plaatsgevonden over het cultureel centrum het Kennemer Theater, verhuizen of niet. Het huidige college heeft dit ook onderzocht met dezelfde uitkomst: niet verhuizen. 

Het is 2021 en wederom is er weer een felle discussie over Sportpark Adrichem, oftewel Landgoed Adrichem

Het is nu 2021, en ik moet constateren dat alleen de dansers zijn gewisseld maar de muziek blijft hetzelfde gebleven. Maar er zijn toch enkele bijzondere gelegenheden geweest die in de geschiedenis van Beverwijk hun plaats zullen behouden. Ik denk daarbij aan de viering van 700 jaar Stadsrechten Beverwijk in 1998. 

Op het Stationsplein was ter gelegenheid van de viering een pilaar beschilderd door Jan van der Schoor, die iedere dag een paneeltje beschilderde. Een fantastisch feest en ik kijk naar 2023 uit als Beverwijk haar 725 jaar stadsrechten viert. Dit alles in ogenschouw genomen te hebben moet ik constateren dat na 24 jaar weinig of niets van de vele plannen terecht is gekomen. 

Co Backer 

jalbacker741@telfort.nl