Column Blik van Co: ‘Toch niet’

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Dennis Mantz))

In mijn column van 15 oktober 2020 schreef ik over het opgaan van de fractie van Democraten Beverwijk in die van Samen Beverwijk. Er werd gesproken van een lokale politieke aardverschuiving. 

Met veel bombarie werd in de media aangekondigd dat Samen Beverwijk en Democraten Beverwijk per direct zijn omgevormd naar Samen Lokaal en onder deze nieuwe naam zouden zij samen gaan opereren in de gemeenteraad van Beverwijk. Maar het vreemde was dat de fractienaam Samen Beverwijk zich wijzigde in Samen Lokaal en de fractienaam van Democraten Beverwijk in DBSL. 

De fracties Samen Lokaal en DBSL bleven twee verschillende fracties maar wel met hetzelfde logo. Snapt u het nog. Tot ieders grote verbazing veranderde er helemaal niets. In mijn column sprak ik dan ook van volksverlakkerij omdat de burgers van onze gemeente iets hadden voorgeschoteld gekregen wat nooit en te nimmer gerealiseerd kon worden. Helaas heb ik hierin gelijk gekregen. 

Op een gegeven moment moest er toch wat gebeuren om gezichtsverlies van Democraten Beverwijk te voorkomen. Het grote moment was daar en wel op 10 november 2021. De partijen Democraten Beverwijk en Samen Beverwijk werkten al een jaar met elkaar samen om als één partij de verkiezingen in te gaan. 

Onderling vertrouwen was er totaal niet, want na drie weken is dit huwelijk alweer ontbonden

Volgens de fractievoorzitter van Democraten Beverwijk “heeft de samenwerking doen blijken dat er voldoende onderling vertrouwen is”. Maar achteraf blijkt dat er wel een voorzichtige samenwerking was, maar onderling vertrouwen was er totaal niet, want na drie weken is dit huwelijk alweer ontbonden en gaat Democraten Beverwijk alleen verder als zelfstandige fractie. Hoewel het niet hardop gezegd wordt moet de oorzaak toch gezocht worden in de posities die de kandidaten gaan innemen op de kandidatenkieslijst.

 Hierbij spelen altijd machtsposities en imago’s een grote rol. Maar ook het (eigen)belang zal hier een rol in hebben gespeeld. Het is bijzonder jammer dat Samen Beverwijk, nu Samen Lokaal, zich voor het karretje heeft laten spannen om één grote lokale politieke partij te worden. Hoe het verder gaat? 

Dat weten we 20 december want tot deze datum kunnen politieke groeperingen een verzoek indienen om zich laten registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2021 en 31 januari 2022 is de dag van de kandidaatstelling. 

Co Backer

jalbackerr741@telfort.nl