Ernstige gebreken aan wegdek van de Breestraat

Algemeen
Verschuiving ter hoogte van Bloksteeg.
Verschuiving ter hoogte van Bloksteeg. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - In 2016 ging de gemeenteraad van Beverwijk unaniem akkoord om de Breestraat, Zeestraat en de aanloopstraten aantrekkelijker en gezelliger te maken. De Breestraat moest gerenoveerd worden. De oude bestrating en veel beton heeft men verwijderd en vernieuwd om redenen van duurzaamheid en uitstraling Ook het groen en de bomen werden vervangen. 

Door Co Backer

De binnenstedelijke ruimte werd onderhanden genomen en er kwam volop ruimte voor ontmoeten en verblijven. De 500 meter lange Breestraat kreeg een “weidse blik”. De straat werd op 16 december 2017 geopend door de toenmalige wethouder Tim de Rudder, samen met twee jonge inwoners van de stad. Maar nu al vertoont het wegdek vanaf de Bloksteeg richting Velserweg/Stationsplein ernstige en gevaarlijke gebreken (losliggende en verschoven straatstenen).

Gebakken bestrating: aantrekkelijk en gezellig

Men heeft nieuwe gebakken bestrating in diverse kleuren en patronen gebruikt, wat de Breestraat aantrekkelijker en gezelliger heeft gemaakt. Maar ook mede door de sierlijke openbare verlichting en het eigentijdse straatmeubilair zoals banken en plantenbakken. In het verleden stonden er veel mooie bomen. Er zijn verschillende nieuwe bomen en beplantingen aangebracht en die doen het wonderbaarlijk goed. Het opbreken en het aanbrengen van het straatwerk, direct voor de ingangen van de winkels, werd zoveel mogelijk vóór de openingstijden gedaan en dit is gebeurd in een recordtempo.

Gevaarlijke situatie

Het vermoeden bestaat dat door het niet goed aanstampen van het straatzand (is een zand die geschikt is voor toepassing onder allerlei typen bestratingen) en door de snelheid van het leggen van deze nieuwe gebakken bestrating losliggende en verschoven straatstenen zijn ontstaan. Grote delen van de bestrating op het wegdek is aan het verschuiven, waardoor er brede gleuven tussen de stenen zijn ontstaan. De verschuivingen en de losliggende straatstenen kunnen hierdoor voor zowel fietsers als brommers levensgevaarlijk situaties ontstaan. Als je met je voorwiel tussen de ruimte van de straatstenen terecht komt, dan sla je over de kop en het leed is dan niet te overzien.

Ook in 2001 was er een herinrichting

Beverwijk heeft twee karakteristieken die onmiskenbaar ‘Wijks’ zijn. Zonder die twee zou Beverwijk Beverwijk niet zijn: de Wijkertoren en de Breestraat. De opvallend breed opgezette Breestraat ontstond in de 13e eeuw door de behoefte aan een plaats waar week- en jaarmarkten gehouden konden worden. Nog altijd is de straat Beverwijkse belangrijkste winkelstraat. 

Enorme iepen

De weekmarkt (woensdag) is na jaren op andere locaties te zijn gehouden, teruggekeerd naar de Breestraat. Ook in de herinrichting van 2001 is de hoofdstraat van Beverwijk ruim en breed gehouden. Tot in de jaren zeventig van deze eeuw sierden enorme iepen de winkelstraat maar de gevreesde iepziekte dunde het bomenbestand uit. Voor de herinrichting in 2001 zijn de laatste iepen gerooid. Er zijn winterlindes voor in de plaats gekomen, zodat de Breestraat met een paar jaar weer het bladerdak heeft van weleer. De laatste herinrichting heeft wederom de Breestraat weer een “ander” gezicht gegeven.

Verschuivingen vanaf de Bloksteeg richting Velserweg.