Grootste zeesluis ter wereld door Koning Willem-Alexander geopend

Algemeen
De openingshandeling door de Koning die wordt begeleid door sluisbedienaar Hugo Jut.
De openingshandeling door de Koning die wordt begeleid door sluisbedienaar Hugo Jut. (Foto: Rijkswaterstaat)

IJMOND - De grootste sluis ter wereld is woensdagmiddag 26 januari officieel in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander zorgde ervoor dat Zeesluis IJmuiden open ging. Zeesluis IJmuiden is met een lengte van 500 meter een indrukwekkend bouwwerk. Het bouwen van deze sluis gebeurt niet zonder slag of stoot, want een sluis wordt gebouwd met het oog op de komende honderd jaar. 

Noordersluis

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en laat toe dat schepen getijde-onafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden vlot en veilig kunnen passeren. Zeesluis IJmuiden is behalve 500 meter lang, ook nog 70 meter breed en 18 meter diep. De bouw van de zeesluis is in juli 2016 gestart en augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de zeesluis gaan werken zoals de bedienaars, de loodsen, de slepers en de vletterlieden. Ook is er geoefend met de hulpdiensten.

Toen de bouw van de Zeesluis IJmuiden in 2016 begon, was er al een decennium werk verzet. Van het ontwerp en vergunningen tot het testen met schaalmodellen aan toe. De nieuwe zeesluis is de komende eeuw de belangrijkste toegangspoort naar het Noordzeekanaal en het havengebied van Amsterdam.

De Koning arriveert bij de zeesluis.