Samen het ijskoude water in - Nieuwjaarsdijk Wijk aan Zee

Nieuws
De Nieuwjaarsduik van Wijk aan Zee trekt jaarlijks veel deelnemers naar het strand. (Archieffoto's: Leo Tillmans)
De Nieuwjaarsduik van Wijk aan Zee trekt jaarlijks veel deelnemers naar het strand. (Archieffoto's: Leo Tillmans) rodi.nl

WIJK AAN ZEE - Op dinsdag 1 januari zullen honderden mensen het koude water van de Noordzee trotseren tijdens hun deelname aan de traditionele Nieuwjaarsduik. De voorbereidingen voor het jaarlijkse evenement in Wijk aan Zee zijn in volle gang en verwacht wordt dat er dit jaar meer deelnemers zullen zijn dan vorig jaar. Om te voorkomen dat er wachtrijen ontstaan, is dit jaar gekozen voor een nieuw registratiesysteem.
Het is een mooie traditie geworden; op Nieuwjaarsdag eerst lekker uitslapen en rond het middaguur richting Wijk aan Zee om daar het eerste evenement van het nieuwe jaar mee te beleven. Om 14.15 uur zullen de deelnemers via een warming up klaargestoomd worden voor hun duik in het koude water en om 15.00 uur vindt de Nieuwjaarsduik plaats. De bekende Beverwijkse ondernemer Dick Burger zal dit jaar het startschot geven en dan zullen de deelnemers massaal naar het koude water rennen om zich daar even kort in onder te dompelen. Vervolgens staat voor iedereen een kop snert klaar om weer op temperatuur te komen. Een jaar geleden renden ongeveer 1100 mensen op de eerste dag van januari bij Wijk aan Zee de Noordzee in, waarschijnlijk zullen dat er dit jaar meer zijn. Dat valt onder meer af te leiden uit het feit dat zich vorige week al heel wat mensen via de website hadden aangemeld. Nieuw is dat alle deelnemers dit jaar bij aanmelding via internet direct een toegangscode ontvangen. Deze code dienen ze mee te nemen naar het evenement. Bij de entree kan die eenvoudig worden gescand, zodat men direct door kan lopen.
"Voorheen moesten we dan eerst op lijsten kijken om te zien of iemand daarop stond, dat kostte tijd. We staan nu met een aantal vrijwilligers klaar om de codes te scannen, dat gaat via een app op de mobiele telefoon en werkt veel sneller", vertelt organisatrice Esther van Amersfoort van Stichting Uit in Wijk aan Zee. Ze is blij met het succes van de Nieuwjaarsduik in Wijk aan Zee, die voor de deelnemers geheel gratis is, terwijl elders bij soortgelijke evenementen vaak inschrijfgeld moet worden betaald. Trots is ze op het feit dat de Nieuwjaarsduik van Wijk aan Zee door diverse bedrijven wordt gesponsord en bovendien kan terugvallen op een groep van ongeveer dertig vrijwilligers. "Dat is belangrijk, om de veiligheid te kunnen garanderen", legt ze uit. Nieuwe vrijwilligers zijn, zeker ook voor de toekomstige edities van de Nieuwjaarsduik, van harte welkom. Hetzelfde geldt voor nieuwe sponsors. Kijk op www.nieuwjaarsduik-wijkaanzee.nl voor meer informatie hierover. Iedereen die dinsdag wil deelnemen aan het evenement, kan zich via deze website registreren.