Live sessies van Amerikaanse Universiteit in Beverwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: by Kelvy Bird http://presencing.org)

BEVERWIJK - De Massachusets Institute of Technology (MIT) is één van de meest prestigieuze universiteiten van Amerika. Alleen Stanford University staat boven hen in de Times Higher Education's World University Ranking. Maar zij houden hun kennis niet alleen voor zichzelf. De universiteit heeft de ambitie om over de hele wereld goed onderwijs aan te bieden, en doet dat onder andere door gratis online materiaal en cursussen aan te bieden. Zo komt het dat je nu ook bij de Broedmachine in Beverwijk een vak van de wereldberoemde universiteit kan volgen, mét certificaat. Het vak heet U.lab, en is gebaseerd op de innovatietheorie en systeemveranderingstechniek van MIT professor Otto Scharmer: Theory U.

Gratis online vakken zijn geen nieuw fenomeen, ook Nederlandse universiteiten stellen online materialen beschikbaar, zo kan je bij de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft ook online colleges volgen. U.lab van MIT is speciaal omdat er een groot lokaal component aan het vak zit. Naast de online live sessies die direct vanuit Amerika worden gestreamd, werk je samen in een lokale hub, wat in dit geval de Broedmachine in Beverwijk is. Hier vorm je met een groep deelnemers een studiegroep, een coachingsgroep, en een groep waarmee je samen de opdrachten en projecten kan uitvoeren die bij het vak horen. De professoren van MIT begeleiden de lokale organisaties om het vak aan te bieden, en voorzien in materiaal voor de samenwerking. Annabel Aardenburg van de Broedmachine neemt de facilitatie van de studiegroep op zich, en de sessies en projecten kunnen plaatsvinden in de vergaderzaal van de Beverwijkse broedplaats. Annabel: "Het is ontzettend gaaf dat we dit kunnen doen in de IJmond. We hebben hier geen eigen universiteit, nu kunnen we hier samen een klein stukje universiteit maken!"

De groep trekt tot nu toe veel mensen die op een bepaalde manier op zoek zijn naar positieve verandering in 'het systeem'. Deelnemers komen uit het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid en de creatieve industrie. Wat ze gemeen hebben is dat ze willen leren van dat wat de toekomst ons gat brengen. Annabel: "Het is zo moeilijk om uit te leggen waar Theory U over gaat. Als ik het heel kort moet uit leggen zeg ik: je leert hoe je de wereld kan veranderen."

U.lab start op 12 september met een oriëntatiesessie in de Beverwijkse broedplaats de Broedmachine. Deelnemers kunnen daarna altijd nog beslissen om mee te doen. In verband met de live sessies direct vanaf de Amerikaanse Universiteit, is een goede kennis van de Engelse taal vereist, de rest van de sessies zijn in het Nederlands. Op de website van de broedplaats: www.broedmachine.cc/ulab kan je meer informatie vinden over deelname.