(Foto: )

Herinneringen

Als ik 's ochtends mijn bed uitstap en even naar buiten kijk om te zien wat voor weer het is, word ik begroet door een gebouw met zachte kleuren. Daar waar ik in 1950 geboren en getogen ben staat nu dit gebouw. Er komen, als ik daar zo sta, elke keer jeugdherinneringen naar boven. Verdrietige, maar ook mooie en hele fijne.

Ik had een akoestische gitaar met daarop een element gemonteerd die de slagakkoorden versterkte. Deze versterking werd gerealiseerd door een Erres-radio met buizen. Heerlijk meespelen met de singeltjes en langspeelplaten die je op je pick-up draaide, en het slaapkamerraam open zodat je te horen was tot aan het Luxortheater achter in de Bree.

Arbeidsvitaminen

Dan ineens. Boem, geen enkele noot meer.... Mijn moeder had de stop uit de meter gedraaid en dat betekende einde van mijn eigen samengestelde muzikale Arbeidsvitaminen. Gelukkig gebeurde dit alleen in het voorjaar en in de zomer want 's winters was het bij vorst ijzig koud in onze slaapkamer want van een centrale verwarming hadden toen nog nooit gehoord. Wat we wel hadden 's winters, en dat is nu ondenkbaar, waren prachtige "bloemen" op de ramen.

Samen met mijn broer maakten wij er een sport van om met je adem en tong zo snel mogelijk de bloemen te doen ontdooien van het raam zodat je weer normaal naar buiten kon kijken. Een keer heeft mijn tong deze "bloemen" niet kunnen weerstaan en ik zat muurvast aan het raam. Door dit euvel kon ik ook niet naar beneden roepen dat ik vast zat want mijn broer was er toen niet bij. Na ruim 'n uur werd ik "bevrijd".

Een keer heeft mijn tong deze "bloemen" niet kunnen weerstaan

Vier weken heb ik niet kunnen praten wat voor mijn omgeving een zege was. Ik was verzot op muziek en dat kwam tot uiting door de vele singletjes en lp's die ik had, die trouwens tegenwoordig "vinyl " heten. Ook diverse lp-hoezen hingen aan de muur, zeg maar voor de isolatie, van The Rowdy's, Bintangs, The Cats, Moody Bleus, Status Quo tot aan de Heikrekels en Boudewijn de Groot. Een rijke schakering van een muzieksmaak weet ik nu.

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten