De onweerstaanbare prentenboeken van Loes Riphagen

Algemeen
Loes Riphagen.
Loes Riphagen. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Wat maakt een prentenboek bijzonder? Waarom pak je het ene boek graag op om het nieuwsgierig door te bladeren en laat het andere je onverschillig? Eén recept bestaat er natuurlijk niet, maar vrolijkheid is een essentieel ingrediënt voor succes. Aan de illustraties van Loes Riphagen kun je moeilijk weerstand bieden.

Nieuwe KEK-tentoonstelling

Het zijn tekeningen waar het plezier van afspat. Dàt, en de warme kleuren, heldere composities en grappige 'plots' maken haar boeken hartveroverend. Haar werk wordt dan ook wereldwijd opgemerkt en gewaardeerd en heeft al vele internationale Awards gewonnen. Van 8 oktober tot en met 18 november toont KEK schetsen en tekeningen uit een selectie van haar prentenboeken, waaronder Slaapkamernachtdieren, Bij de neus genomen en Coco kan het, haar laatste boek.

Ze heeft niet zo gek veel nodig om op ideeën te komen

Loes Riphagen heeft niet zo gek veel nodig om op ideeën te komen. Een parmantig jurkje, een fris plaatje op Instagram, een stevig hek of een opvallende fietser op de pont: het zijn allemaal inspiratiebronnen voor nieuwe tekeningen. En zo duiken dat jurkje, die bijzondere man of vrouw of dat stoere hek op de een of andere manier weer op in haar prentenboeken. Zo'n idee mag dan snel oppoppen, wat daarna volgt is monnikenwerk. Het schetsen, uitwerken, doortekenen, scannen, op de computer bijwerken en inkleuren vergt geduld en overgave. Aan één illustratie kan zij zomaar een hele week werken. Maar dan heb je ook wat!

Het prentenboek oogt als een magische kijkdoos met geraffineerde dieptewerkingen

Neem het prentenboek Bij de neus genomen. Het maken ervan was extra arbeidsintensief. Loes knipte alle door haar getekende dieren, planten en achtergronden eerst uit om ze daarna opnieuw op een vel aan elkaar te lijmen en verder te bewerken. Het resultaat is overrompelend. Het prentenboek oogt als een magische kijkdoos met geraffineerde dieptewerkingen en tal van bijzondere details. Via een grote installatie die KEK in de tentoonstellingsruimte plaatst, kun je zien hoe het boek tot stand kwam.

Hoe zij aan die eigenzinnige blik en aanpak komt? Misschien dat haar ouderlijk huis – een boerderij in Oene, een klein dorp in Gelderland – haar blik op de wereld voedde. Of de gerenommeerde opleiding die zij aan de Willem de Kooning Academie volgde. Hoe het ook zij, dat liefdevolle oog voor de wereld om zich heen heeft Loes Riphagen vooral aan zichzelf te danken.

Zondag 13 oktober, vanaf 14 uur, geeft Loes een workshop voor kinderen. Gratis en voor niks. Haar tentoonstelling is bij KEK te zien van 8 oktober t/m 18 november, boven in de foyer van het Kennemer theater. Meer info: www.kekbeverwijk.nl.

Eén van haar prentenboekjes.