Kinderen zaaien bloemen onder nieuwe boomaanplant

Agrarisch
Landgoed Rorik in Beverwijk.
Landgoed Rorik in Beverwijk. (Foto: website landgoed rorik)

BEVERWIJK - Op vrijdag 2 april krijgt Beverwijk een ‘biodiversiteitsboost’. Een groep kinderen zal inheemse bloemen zaaien onder duizenden nieuw aangeplante bomen en struiken op landgoed Rorik in Beverwijk. Project Meer Bomen Nu levert de bomen en struiken. Triodos Foundation sponsort het inheemse zaaizaad voor de onderbegroeiing.

Op landgoed Rorik in Beverwijk

De campagne Meer Bomen Nu heeft het afgelopen half jaar een half miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. Dit is een initiatief van MeerGroen, Caring Farmers, en Urgenda omdat de biodiversiteit- en klimaatcrisis een grootschalige gezamenlijk actie verdienen. Deze campagne is onbeperkt op te schalen en te kopiëren en geeft mensen met klimaatzorgen een handelingsperspectief.

Generaties

Dat doet men voor én met de toekomstige generaties. Met vrijwilligers en onder leiding van boswachters wordt het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden en stadsparken verzameld. Deze krijgen elders een tweede kans, zoals langs boerenakkers, voedselbossen, achtertuinen en gemeentebermen. Daarnaast redde de campagne 190.000 door corona onverkochte perenbomen van de verbrandingsoven en 65.000 sneeuwbalstruiken van de composthoop.

Landgoed Rorik

Landgoed Rorik bij Beverwijk is een van de vele plekken waar de zaailingen een nieuwe plek vinden. Vanaf de zomer stond het Rorik team klaar om Meer Bomen Nu te helpen met het redden van perenbomen. Het is een jong landgoed, geïnitieerd door studio Valkenier, waar het goed toeven is. Je kunt er recreëren, slapen, eten én de handen uit de mouwen steken. Er is onder andere een boomgaard, velden vol groenten, een wijntuin, een restaurant en een camping. Maar je kunt ook gewoon een groenteabonnement nemen. Een team van ondernemers ontwikkelen het landgoed waar duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan. Alle functies van het land worden ingezet en ecologisch beheer staat voorop.

De Meer Bomen Nu werkmethode is de afgelopen 10 jaar uitgevoerd en geperfectioneerd door stichting MEERGroen. De beste manier om te planten, is om de jonge zaailingen dicht op elkaar te planten zodat ze allemaal omhoog schieten naar de zon, en het bladerdak na twee jaar dicht is. Na een jaar of drie kan je weer een deel van de zaailingen verhuizen of je snoeit sommige soorten terug, zodat de bloeiende en bessendragende soorten de ruimte krijgen. Meer Bomen Nu raadt ook aan om van te voren elke bomenplantlocatie in te zaaien met een bloemenmengsel, zodat vanaf april er al een grote winst is voor insecten en het er prachtig uitziet. Het bloemenmengsel dat de klas inzaait komt van de duurzame zaadleverancier Cruydt-Hoeck en is gesponsord door de Triodos Foundation.

Landelijke samenwerking

Afgelopen zomer bestelden 900 burgers, boeren en gemeenten gezamenlijk 1 miljoen bomen en struiken via de Meer Bomen Nu website. Tussen half november en half maart werden 250.000 bomen en struiken verzameld . Dat is door corona iets minder dan gehoopt, maar alle 900 plantlocaties hebben bomen en struiken ontvangen. De campagne was een succes dankzij 2300 vrijwilligers, en vele boswachters en terreinbeheerders. Via MisterGreen worden de bomen fossielvrij vervoerd door Tesla’s en voor grotere acties leent men gratis vrachtwagens van Nabuurs. Afgelopen zomer was te zien dat het onmogelijke mogelijk wordt als je maar samenwerkt: in het hele land stonden mensen in de rij om samen binnen een paar dagen 100.000 perenbomen te redden van de verbrandingsoven.