'Vrijheid is als ademhalen, je bent je er niet van bewust'

Algemeen
Er is veel belangstelling voor de Dodenherdenking in Beverwijk.
Er is veel belangstelling voor de Dodenherdenking in Beverwijk. Foto Teun-Jan Tabak

BEVERWIJK – Zaterdagavond, om acht uur kwam Nederland even tot een halt. Ook in de IJmond werd het stil. Alleen het klapperen van de vlaggen, halfstok aan hun masten, steeg boven de stilte uit. De mensen zwegen en in dat zwijgen was er ruimte om te denken aan hen die in de oorlog stierven.

"Vrijheid is als ademhalen, je bent je er niet van bewust", zei Jan de Wildt tijdens de bijeenkomst voorafgaand aan de Dodenherdenking in Beverwijk op begraafplaats Duinrust. ''Pas als we onvrijheid hebben, als we ademnood hebben, voelen we het gemis van het vrijuit ademen." In de jaarrede sprak de oud-gemeentesecretaris uit Wijk aan Zee ook over het belang van herdenken. ''We hebben een ereschuld aan de generatie die het leed van de oorlogsjaren heeft gedragen." Hij riep op liefdevol te blijven spreken over de Joodse gemeenschap die door de bezetter werd afgevoerd: ''Vermoord, uitgeroeid, maar niet vergeten."

Westerhoutplein

Omdat de aula van Duinrust wegens de vondst van asbest was gesloten, vond de bijeenkomst dit jaar plaats in een paviljoen. De belangstelling was zo groot dat een aantal bezoekers de toespraken buiten de tent moest beluisteren.Eerder op de avond werden bij het bevrijdingsmonument op het Westerhoutplein kransen en bloemen gelegd. Onder meer vertegenwoordigers van de Stichting 4 mei Beverwijk, gemeentebestuur, politieke partijen, Turkse gemeenschap Beverwijk en Scouting Beverwijk waren daarbij aanwezig. Ook werden er gedichten voorgedragen door leerlingen van de Bethelschool - die het monument heeft geadopteerd – en leerlingen van het Kennemer College.

Gedichten waren er eveneens op begraafplaats Duinrust, onder meer van stadsdichter Isa van Klaveren, maar ook van jongere dichters.''Een meisje van mijn leeftijd moest onderduiken, terwijl ik naar school ga zien hoe familie sneuvelde, terwijl ik op familiebezoek ga, en pijn verdragen, terwijl ik warm en gelukkig opgroei, we willen het vergeten, maar we doen niet", luidden de laatste regels van een gedicht dat de dertienjarige Esmeralda van den Berg voordroeg.

De leerlinge van het Kennemer College schreef het in het kader van 'Project Vrijheid', waarmee op de school de afgelopen weken aandacht werd besteed aan de Tweede Wereldoorlog.

Emotioneel

Na de Dodenherdenking leidde een stille tocht langs de graven van 'hen die voor onze vrijheid hun leven lieten'. Tientallen scouts stonden als wachters bij de oorlogsgraven opgesteld in een zwijgend eerbetoon. ''Ik word er een beetje emotioneel van", zei belangstellende Henk Kamp na afloop. ''Van mijn vader ken ik de verhalen over de oorlog. Ik ben een bevrijdingskindje, geboren in 1945. Die vrijheid die we in Nederland hebben, waardeer ik erg."