Velsen naar rechter als veerpont dinsdag niet vaart

Algemeen
Het Pontplein in IJmuiden waar de veerpont  dinsdag hoogstwaarschijnlijk 'aan de ketting is'.
Het Pontplein in IJmuiden waar de veerpont dinsdag hoogstwaarschijnlijk 'aan de ketting is'. (Foto: Wil Hoogeland )

IJMOND - Op 15 mei kwamen de eerste berichten naar buiten dat er een vervoersstaking door de gezamenlijke vakbonden wordt georganiseerd op dinsdag 28 mei''. Dit om de eisen rond de totstandkoming van een pensioenakkoord kracht bij te zetten. Naast bus- en treinvervoer treft dit ook de veerpont over het Noordzeekanaal in Velsen die door het GVB geëxploiteerd wordt. ''Het stakingsrecht is een groot goed waar wij als overheid in normale omstandigheden niet in willen treden. Gezien een aantal bijzondere omstandigheden vragen wij in deze brief echter wel uw aandacht voor de positie van de IJmond, de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk'', aldus de gemeente Velsen in een persbericht.

Er wordt al enige tijd in IJmuiden aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld gewerkt. Het is daardoor niet mogelijk om de route over de sluizen te gebruiken voor auto- en fietsverkeer.

De sluisroute is noodgedwongen al enige tijd volledig afgesloten. ''Wij hebben gekeken of het mogelijk is om de sluisroute tijdelijk open te stellen. Dit is echter onmogelijk. Omdat door de staking de enige andere fietsverbinding tussen de noordelijke en zuidelijke IJmond nu uit dreigt te vallen, betekent dit dat het op 28 mei 2019 gedurende 24 uur niet mogelijk is met de fiets het kanaal over te steken.

Vooral reizigers die het kanaal moeten oversteken (waaronder veel scholieren) en geen auto tot hun beschikking hebben worden op deze manier onevenredig getroffen door de staking'', aldus Velsen.

''Naast het beschikbaar krijgen van een route over de sluizen hebben wij ook geprobeerd om een tunnelbuis van de Velsertunnel voor deze groep inwoners beschikbaar te maken. Ook dit is onmogelijk gebleken.'' Velsen heeft geen gezag over het gebruik van de Velsertunnel. Het is gebleken dat er geen enkele mogelijkheid is om op welke manier dan ook een fietsverbinding tussen noord en zuid tot stand te brengen.

Uiteraard roepen wij als gemeente onze inwoners op om die dag thuis te blijven en slechts in noodzaak de weg op te gaan maar ondanks dat verwachten wij onevenredig veel overlast.Door haar ligging is de IJmond immers kwetsbaar. Wij willen u meegeven dat bij een negatief besluit wij genoodzaakt zijn om aan de rechter te laten beoordelen of er sprake is van maatschappelijke ontwrichting doordat de veerpont niet vaart gedurende de staking.''