Het Max Euweplein in Beverwijk is officieel geopend door de wethouder Ferraro (links) en Niele.
Het Max Euweplein in Beverwijk is officieel geopend door de wethouder Ferraro (links) en Niele. ((Foto: FixMedia))

Max Euwe Court op Stationsplein geopend

BEVERWIJK – Donderdagochtend 27 juni is het schaakplein op het Stationsplein in Beverwijk officieel geopend. Wethouders Serge Ferraro (EZ) en Hanneke Niele (Toerisme, Jeugd en Wijk aan Zee) namen de schaakstukken in ontvangst uit handen van Myra Rooselaar, Chairwoman van het Tata Steel Chess Tournament (TSCT). Rooselaar overhandigde ook een gedenktegel van het Max Euwe Chess Court, die bij het schaakspel geplaatst wordt.

Het Tata Steel Chess Tournament is een van de meest prestigieuze toernooien op de internationale schaakkalender. Het 'Wimbledon of Chess' trekt elk jaar de beste grootmeesters van de wereld en duizenden amateurspelers en bezoekers naar Wijk aan Zee. Het vormt daarmee een stimulans voor het toerisme. "Van oudsher al verbonden, maar met deze actieve samenwerking kunnen we het toernooi nog mooier maken voor de regio" aldus Myra Rooselaar Chairwoman TSCT.

Beverwijk en TSCT werken intensief samen om het schaken te promoten

Gemeente Beverwijk en de organisatie van het TSCT werken de laatste jaren intensief samen om het schaken te promoten onder de jeugd. Sinds twee jaar is er het tweede weekend van het toernooi een Tata Steel Chessfestival met allerlei activiteiten voor de jeugd. Ook organiseren we schaakworkshops voor scholen in de regio.

Schaakplein

Doel is om zoveel mogelijk jongeren op een laagdrempelige manier in contact te laten komen met het schaakspel. Buiten het toernooi om is een schaakplein in de openbare ruimte een andere manier om het schaken toegankelijk te maken. Daar is het Max Euwe Court op het Stationsplein een mooi voorbeeld van. In Beverwijk is het niet de eerste; er is al een schaakplein bij het Kennemercollege en onlangs is er één gekomen in Pand 108 aan de Breestraat, waar de evenementenmakelaar zit. Ook komt er nog één op het schoolplein van de Montessorischool. Uiteraard is er ook een schaakplein in Wijk aan Zee.

'Aanzetten om te gaan schaken'

In Beverwijk is dit wel het eerste echt openbaar toegankelijke schaakplein. En op een heel prominente, zichtbare plek in onze stad. Direct als je Beverwijk binnenkomt en midden op de route naar het stadscentrum. Wethouder Ferraro: "We hopen met dit schaakplein het schaken niet alleen te promoten, maar ook op een laagdrempelige manier aan te zetten om te gaan schaken. Hoe mooi zou het zijn als dit plein een ontmoetingsplek wordt voor schaakliefhebbers -zowel jong als oud- en toeschouwers."

Max Euwe is de grootste schaker die Nederland gekend heeft


Prof. dr. Max Euwe is de grootste schaker die Nederland gekend heeft. Hij was van 1935 tot 1937 wereldkampioen schaken, won vier keer het Hoogovens Schaaktoernooi, was na zijn actieve schaakcarrière president van wereld schaakbond FIDE en hij schreef vele schaakboeken.
Max Euwe heeft de schaaksport een enorme boost gegeven.

Wereldkampioen

Toen hij in 1935 wereldkampioen werd, zorgde dat voor een euforische stemming rondom Euwe en het schaken. De grote belangstelling en het enthousiasme voor de schaaksport die dat teweeg bracht, hebben ook een rol gespeeld bij het initiatief om in 1938 te starten met het Hoogovens Schaaktoernooi.

Meer berichten