Kees Keeman, beeldend kunstenaar en nachtburgemeester van Beverwijk, geboren in Velsen-Noord.  (Foto Hans Blom, uit het boek Het dorp Velsen-Noord)
Kees Keeman, beeldend kunstenaar en nachtburgemeester van Beverwijk, geboren in Velsen-Noord. (Foto Hans Blom, uit het boek Het dorp Velsen-Noord) (Hans Blom, Foto Blom)

Eerste exemplaar 'Het dorp Velsen-Noord' voor wijkwethouder

VELSEN-NOORD – Het eerste exemplaar van het boek 'Het dorp Velsen-Noord' wordt op woensdag 27 november overhandigd aan wijkwethouder Bram Diepstraten. De presentatie vindt plaats om 15.00 uur in wijkcentrum De Stek aan de Heirweg.

Na de overhandiging is het voor intekenaars van het boek mogelijk om hun exemplaar af te halen. Het boek is die middag ook te koop. Auteur Wim Spruit is aanwezig om desgewenst zijn inmiddels elfde boek te signeren. Het afhalen van bestelde exemplaren en het kopen van een boek kan tot 18.00 uur. De presentatie wordt van muziek voorzien door Gerbrand Castricum en Hans Oldenburg. Tekstschrijver en componist, maar vooral ideeënman Jan Schrama, geeft zijn verzameld werk cadeau aan de bezoekers.

'Het dorp Velsen-Noord', groot formaat, ongeveer 200 bladzijden met enkele honderden foto's, geeft de 'eigentijdse geschiedenis' van het noordelijk gemeentedeel van Velsen weer. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar specifieke onderwerpen: buitenhuizen en boerderijen, buurten en wijken (Rode dorp, Witte Dorp, PEN dorp, de buurten rondom het Stratingplantsoen, Schulpen en Gilden) en de wijkagenten 'van toen': Jan van Gelderen en Taeke Dijkstra.

Er is aandacht voor de grote bedrijvigheid en voor de middenstand. Dus voor Van Gelder Papier, De Plaatwellerij, Dekamarkt, Schildersbedrijf Van der Ham, Post Staalbouw, Harsveld enz. en de winkels van toen en nu.

De schrijver neemt ook het onderwijs onder de loep. Van de Maria Cornelia Fröbelschool in de Eendrachtstraat, naar de Sint Engelbewaarder en De Bijenkorf en de beide Sint Jozefscholen, Langeveldschool en de Da Costa- en Del Court van Krimpenschool en Watervliet- en Ir. L.P. Krijgerschool en de enige school die het dorp nu rijk is: De Plataan. Het sociale en culturele leven komt volop in beeld. De viering van Sinterklaas en Koninginnedag, van De Meerpaal en De Loods naar De Mel tot aan De Schouw en De Stek. Het brede sportaanbod wordt ruim bemeten: van Kinheim en IEV naar KIC, met VVB nu FC Velsenoord, IJmond- en KIC-handbal naar HCV '90, honk- en softbalvereniging Rooswijk, Tennisclub De Gieteling, Tafeltennisvereniging DOKO, Watervliet korfbal en atletiekvereniging Suomi, dat net als B.V.V. De Kennemers is ontstaan in Velsen-Noord. Ook de drie kerken komen aan bod: de Sint Jozef- en de Noorderkerk en de gereformeerde kerk aan de Koningsweg.

Voor de Tweede Wereldoorlog is veel ruimte. Het verzet (onder andere vader en zoon Wim Wardenaar), de razzia op 16 april 1944, de bombardementen en evacuaties komen in woord en beeld uitvoerig aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor het beroemde Velsens aardewerk en de kibboets 'Beverwijk', die feitelijk stond aan de Gildenlaan in Velsen-Noord. De auteur heeft portretten geschreven, dan wel interviews gehouden met bekende, bijzondere en beroemde Velsen-Noorders: Nell Kat (dochter van Kijkgrijp-oprichter Dirk Kat), ondernemer Loek Scholten, huisarts Gert Fierstra (opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944), derde generatie kapper Jan Waagmeester, de wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, het echtpaar Hendrik en Zwaantje Hekman-Damstra, dat oud papier inzamelde voor het goede doel, kunstschilder en nachtburgemeester Cees Keeman, supervrijwilliger Jan Mellies, tv-maker Peter Jan Rens, sportvrouw Ingrid Haringa (schaatsen en wielrennen), componist en tekstschrijver Jan Schrama, sportjournalist Theo Reitsma, dokter John Rolink (sportarts Ajax), Piet Beentjes (doodgeschoten door een Duitse militair in zijn Café Centraal), Frans van der Hoff (geboren in Velsen-Noord en oud-brandweercommandant). Zelfs zanger Johnny Jordaan krijgt aandacht in het boek, omdat hij enkele jaren heeft gewoond in een duplexwoning in de Verbindingstraat.

Wie foto's heeft, kan contact opnemen met Wim Spruit, tel. 212167 of mailen wimspruit@ziggo.nl Het boek (€ 19,50) bestellen via www.dorpvelsen-noord.nl.

Meer berichten