Klacht indienen bij geluidsoverlast door luchthaven Schiphol

Nieuws
Klacht indienen bij geluidsoverlast door luchthaven Schiphol
Klacht indienen bij geluidsoverlast door luchthaven Schiphol rodi.nl

BEVERWIJK - In Beverwijk is steeds meer sprake van geluidsoverlast door de luchthaven Schiphol. Tot die conclusie komt inwoonster Karin Molenaar, zij dient klachten in bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) in het geval van hinder en spoort andere inwoners aan om hetzelfde te doen. “We moeten ervoor waken dat er nooit geklaagd wordt, terwijl er wel iets aan de hand is”, vindt ze. Ze vervolgt: “Vooral nu Schiphol nog meer wil groeien. Als wij ons niet laten horen, komen er wellicht in de toekomst nog meer vliegtuigen laag over Beverwijk en is het in de zomer niet meer rustig genieten in de achtertuin. Voor onze gezondheid en het milieu is het ook niet goed.”
Karin kwam zelf negen jaar geleden naar Beverwijk, nadat ze eerst in Spaarndam had gewoond. “Als we in Spaarndam in de tuin zaten, moesten we soms het gesprek onderbreken als er een vliegtuig over kwam. Je kon elkaar dan gewoon even niet verstaan. Hier in Beverwijk was alles vrij rustig, tot ongeveer een jaar geleden. Ik merk dat er de laatste tijd veel vaker sprake is van vliegtuiglawaai.” Karin volgt de plannen van de luchthaven om het aantal vluchten nog verder uit te breiden dan ook met argusogen. “Je weet dat Schiphol in de buurt is, als er dan af en toe een paar toestellen overvliegen, is dat geen probleem. Maar het begon nu echt op te vallen, dus ben ik gaan onderzoeken hoe dat kwam.” Karin nam contact op met BAS en bekeek de vliegroutes op internet. “Mij is uitgelegd dat de wind dit jaar voor onze regio vaak ongunstig is geweest. Er was veel noordenwind en dan wordt de polderbaan ingezet voor vertrekkende vluchten. De vliegtuigen vliegen vervolgens over het Noordzeekanaal, maar wijken daar soms ook iets van af. Dan komen ze dus recht over Beverwijk.’’
Ook de gemeente Beverwijk werd door Karin geconsulteerd. Wethouder Haydar Erol liet via een woordvoerder weten dat vliegtuigen tegenwoordig langer laag uitvliegen. Karin: “Ik denk dat dat is omdat je dan minder motorvermogen nodig hebt bij het opstijgen en er dus minder lawaai is voor de directe omwonenden. Maar daardoor blijven ze wel in een groter gebied dichter bij de grond, waardoor wij de vliegtuigen nu veel meer horen dan voorheen het geval was.” De woning van Karin en haar partner dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw en heeft geen optimale geluidsisolatie. Bovendien moeten de ventilatieroosters open blijven om de luchtvochtigheid goed te kunnen reguleren. “In de avonduren zijn er veel vluchten naar het Verenigd Koninkrijk. Die komen soms om de paar minuten voorbij. Het is alsof er continu een stofzuiger boven je huis hangt. In omringende gemeentes wordt meer geklaagd, tijd dat we in Beverwijk ook onze stem laten horen.” Een klacht doorgeven via www.bezoekbas.nl kost minder dan een minuut tijd. Er kan ook gebeld worden naar 020 6015555. “De klachten worden verwerkt in kwartaal- en jaarrapportages en die gaan naar de Omgevingsraad Schiphol (ORS), die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Schiphol”, besluit ze.