Blik van Co: Einde plastic afval?

Column
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

“Kom je eten”, roept mijn vrouw mij toe. “Ik kom eraan, deze drie regels nog even”, antwoord ik al kijkend over de bovenzijde van de krant terug. Ik schuif aan tafel en smeer mijn boterham met boter uit een kuipje. “Wat was je aan het lezen?” Ik vertel dat er steeds meer supermarkten zijn die hun plastic hoeveelheid die ze gebruiken willen terugschroeven door nieuwe verpakkingen te gebruiken.

Mijn vrouw noemt verpakkingen op die vroeger van papier of glas waren. De verpakkingen van groenten, fruit en aardappelen wil men ook duurzamer maken. “Dat is een goede zaak”, klinkt het enthousiast. Onbewust ontstaat er een gesprek van “herinnert u deze nog”. Mijn vrouw noemt verpakkingen op die vroeger van papier of glas waren. “Wij verkochten uitsluitend gortepap, bloempap, rijstepap en karnemelk in flessen. De melk werd eerst los verkocht en later kwamen de flessen. Nu zijn deze producten alleen nog verkrijgbaar in kartonnen pakken met een plasticdop erop.”

Ik leg een plakje zure zult op mijn boterham, maar ook dit plakje zure zult ligt op een hard plasticschaaltje. Vroeger lagen de vleeswaren op een kartonnenschaaltje met op de vier hoeken een paar ribbeltjes voor de stevigheid en dit werd keurig door de slager in een papierenzakje gedaan.

Tegenwoordig worden bij de supermarkten allerlei gesneden groente aangeboden in plasticzak. Ik weet nog wel van mijn moeder dat er bijvoorbeeld een hele rode kool of een krop andijvie werd gekocht en deze werd dan op vakkundige wijze op een houtenplank gelegd en met een groot mes in stukjes gesneden. Het pakje boter is zo goed als verdwenen want men heeft hiervoor het plastickuipje uitgevonden.

Albert Heijn wil zo snel mogelijk af van de plastic zakjes bij de groente–en fruitafdeling. Navraag leert dat deze maatregel 130 miljoen zakjes op de groente- en fruitafdeling scheelt, ofwel 243.000 kilo plastic per jaar. Men gaat over op duurzame verszakjes. Die zijn wasbaar en gaan tientallen keren mee.

Albert Heijn wil zo snel mogelijk van de plastic zakjes af. Men is ook van plan om een nieuwe lijn van duurzamere boodschappentassen op te zetten. Zouden we het nog meemaken dat de bak voor plastic, die we sinds kort hebben mogen ontvangen in onze gemeente, weer opgehaald kan worden? En dat betekent dan weer dat de afvalstofheffing goedkoper kan.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl