Dierentuin Animal Farm in zak en as - Drie papegaaien gestolen uit Beverwijkse dierentuin

  Nieuws
De vrouw kaketoe. (foto aangeleverd)
De vrouw kaketoe. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

BEVERWIJK - Het huilen staat de medewerkers van de Beverwijkse dierentuin Animal Farm nader dan het lachen. Het stelen van drie papegaaien in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart heeft hen diep geraakt. Ook beheerder Sander Buijs. De vrijwilliger laat weten: ‘’Iedereen in zak en as zit. De papegaaien zijn net je kinderen die plotseling uit je leven worden gerukt. Maar waar zij nu zijn? We weten het niet.’’


Zijn stem klinkt mistroostig. "Het is een gewoon laffe daad. We hebben direct aangifte gedaan bij de politie. Ik werk hier nog niet zo lang en maak dit nu voor het eerst mee. Ik word er heel verdrietig van", aldus Sander. Het stelen van papegaaien of andere dieren blijkt bij Animal Farm in Beverwijk niet de eerste keer te zijn. "Inderdaad", gaat hij verder. "In het verleden hebben zich al vaker dit soort zaken voorgedaan."

De dieven die in de Beverwijkse dierentuin zijn binnengekomen hebben bruut geweld toegepast. De dierentuin bevindt zicht in hartje Beverwijk, in een park met water eromheen. Waarschijnlijk zijn de dieven over het ijs gelopen om er te komen. Volgens Sander zijn niet alleen de volière opengeknipt en vernield, ook deuren zijn flink beschadigd. Maar het ergste wat zij hebben gedaan is het stelen van deze vogels, vindt hij. "De medewerkers, die hier al lange tijd werken, beschouwen het als ‘hun kindjes’. Het doet pijn als zij moeten constateren, dat zij er niet meer zijn. Onze mensen, die vrijwillig werken, vallen bovendien al buiten de ‘gewone’ maatschappij. Dan moeten zij dit ook nog eens maken..."

Het is bekend dat papegaaien veel waarde hebben. Volgens Sander is dat een belangrijke reden voor de dieven om de vogels te stelen. "Twee van deze papegaaien kosten zeker wel 1000 euro per stuk. Maar of zij worden verhandeld durf ik niet te zeggen."

De papegaaien die zijn geroofd, zijn het koppel rose kaketoes ‘Romeo & Julia’ (Eolophus roseicapillus) en de vrouwelijke blauwgele ara ‘Tony’ (Ara aranauna). De vogels hebben de volgende pootringen (linkerpoot): ringnummer rose kaketoe vrouw: EP CZ 545130001 uit 2013; ringnummer rose kaketoe man: EP CZ 545090019 uit 2009; ringnummer blauwgele ara: NL03 14 152 PS uit 2003.

Sander: "Er zijn camerabeelden van de diefstal die zijn overgedragen aan justitie. Naast de emotionele schade die het verlies van onze dieren met zich meebrengt, is de financiële en materiele schade door de inbraak ook groot. We waren net bezig met de plannen voor een nog grotere en natuurlijkere volière voor de papegaaien. Maar die kunnen we nu wel vergeten." Niettemin hoopt Sander Buijs dat er mensen zijn die hen willen helpen en donaties willen schenken. De donaties zijn welkom op: NL72INGB0002546526 t.n.v. Stichting Animal Farm te Beverwijk onder vermelding van ‘donatie ara’.

Meer berichten