Sportgroep in voortbestaan bedreigd - Slachtoffers beroerte luiden de noodklok

Nieuws
De mensen met een beroerte doen een oefening. (foto aangeleverd)
De mensen met een beroerte doen een oefening. (foto aangeleverd) rodi.nl

WIJK AAN ZEE - Wat doe je als je in beweging wilt blijven, maar kampt met fysieke beperkingen, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte? Aansluiting vinden bij een reguliere sportvereniging is voor deze groep mensen vaak lastig. Elke week komt een groep mensen bijeen in de sporthal van Heliomare, die hiervoor speciaal wordt afgehuurd. Een uurtje bewegen in de zaal en een half uurtje in het verwarmde zwembad van het revalidatiecentrum. Helaas wordt het voorbestaan van de groep bedreigd door een teruglopend ledenaantal. door Raimond Bos

Het is dinsdagmiddag, even na vijf uur. De deelnemers aan de CPSK-groep (voluit: CVA Patiënten Sportgroep Kennemerland) krijgen van coördinator Betty van Maassen wat algemene mededelingen, voordat ze sportief aan de slag gaan. Even later neemt ze zelf de helft van de groep mee naar de andere kant van de sporthal. Het zijn de mensen die een iets intensievere training aankunnen. De andere helft wordt door Jeffrey Hoope onder zijn hoede genomen en moet het, door de zwaarte van de lichamelijke beperking, wat rustiger aandoen.
Hoewel de letters CVA verwijzen naar een cerebro vasculair accident, ofwel een beroerte, zijn ook andere mensen met een lichamelijke beperking van harte welkom. “Er is er niet één hetzelfde, hoor. Ze hebben allemaal wat anders. Kijk, die mevrouw heeft bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Ook zij kan hier gewoon lekker sporten.” Een beroerte kan iedereen overkomen op elke leeftijd. Wie ermee geconfronteerd is geweest, heeft daarna vaak moeite met concentratie en evenwicht. Juist op die onderdelen worden de trainingen daarom gericht.
Een ring om een paaltje gooien, een trappetje zijwaarts of achteruit beklimmen, balanceren op een grote bal; relatief eenvoudige oefeningen, die voor deze deelnemers desondanks het uiterste vergen. Maar het kan ook simpeler. “Zet allemaal één been vooruit en hel nu met je bovenlichaam voorover. Dit is een hele makkelijke oefening, die je ook thuis kunt doen”, legt Betty van Maassen uit. Geduldig helpt ze iedereen die het nog niet helemaal begrepen heeft, op weg.
Ook voorzitter Tinie Klaver is van de partij. Ze is begeleider in het maatjesproject en helpt wekelijks een invalide vrouw met het aan- en uittrekken van haar badpak, zodat ook zij kan deelnemen aan de groep. De 76-jarige Tjakko Ploeger is deelnemer van het eerste uur. “Ik was er 25 jaar geleden al bij”, vertelt hij. Een herseninfarct heeft zijn sporen nagelaten, maar Tjakko peinst er niet over om te stoppen met sporten. Het voortbestaan van de groep is echter onzeker. “We hebben nu ongeveer twintig leden, dat moeten er minstens dertig zijn om het rendabel te maken. Als we aan het eind van dit jaar niet meer leden hebben, zijn we genoodzaakt te stoppen.” Mail voor info en aanmelding naar bettyvanmaassen@outlook.com of bel: 06-11495865.