In memoriam: Jaap Hörchner ('Japie de Gein')

  Nieuws
Jaap Hörchner. (foto aangeleverd)
Jaap Hörchner. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

BEVERWIJK - Een zeer markant persoon is ons ontvallen. Jaap Hörchner, bij velen bekend als 'Japie de Gein', overleed afgelopen zondag op 81-jarige leeftijd. Van huis uit was Hörchner stukadoor, een vak dat hij onder meer enige tijd in Duitsland uitoefende. De bijnaam 'De Gein' refereert aan zijn winkel in tweedehands goederen, die hij later in Beverwijk startte. Dat deed hij aanvankelijk aan de Bankenlaan, waar hij destijds woonde en waar hij alle goederen nog met behulp van een bakfiets transporteerde.
Velen zullen hem echter vooral kennen van de periode aan de Heemskerkerweg, de straat waar hij als kind had gewoond en waar hij zich in 1962 opnieuw vestigde. Toen dat pand in 2006 moest wijken voor nieuwbouw, kreeg Hörchner van woningcorporatie Pré Wonen een alternatief aangeboden aan de Bergerslaan. Daar dreef hij nog altijd zijn winkel, al kwam de loop er op die locatie nooit echt in. Regelmatig grof in de mond, maar met een hart van goud. Zo zullen velen hem herinneren.
Jaap Hörchner stond altijd voor iedereen klaar. In vroeger tijden maakte hij rond kersttijd zijn ronde en stopte envelopjes met inhoud in de brievenbussen van mensen die het, naar zijn idee, verdienden. Ook kocht hij soms voor honderden euro's gerookte paling, om die vervolgens uit te delen aan de mensen die hij lief had. Conform zijn eigen wens is Jaap Hörchner gisteren in besloten kring gecremeerd.

Meer berichten