Zomernachtconcerten in Grote Kerk - Elke zaterdag beklimmen Wijkertoren mogelijk

  Nieuws
Bert Kisjes, Serge Héman en Jeroen Stam van de vereniging Grote Kerk Beverwijk. (Foto: Bos Media Services)
Bert Kisjes, Serge Héman en Jeroen Stam van de vereniging Grote Kerk Beverwijk. (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

BEVERWIJK - De Wijkertoren in Beverwijk kan in juli en augustus elke zaterdagmiddag door bezoekers worden beklommen. Vrijwilligers zorgen ervoor dat dit op veilige wijze gebeurt. Niet alleen kan dus volop van het uitzicht over Beverwijk en de wijde regio worden genoten, ook valt er op muzikaal gebied veel moois te beleven. Naast vier orgelconcerten op vrijdagavonden staan er ook zes zomernachtconcerten op zaterdagavonden gepland.
Dat de Wijkertoren door bezoekers kan worden beklommen, is best bijzonder. Lange tijd kreeg men hiervoor geen toestemming uit oogpunt van veiligheid. Deze en volgende maand houden vrijwilligers zowel beneden als boven toezicht. Er mogen maximaal twintig mensen tegelijk naar boven en kinderen mogen uitsluitend onder begeleiding de toren in. Het beklimmen van de toren geschiedt altijd voor eigen risico. Een korte rondleiding door het kerkgebouw gaat aan de beklimming vooraf en de vaste organisten van het befaamde Müllerorgel in de kerk wordt door de vaste organisten bespeeld. Een toegangsprijs wordt niet geheven, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Meer orgelspel is er op de vrijdagavonden, als Sander van den Houten (22 juli), Bert den Hertog (3 augustus) en Minji Choi (17 augustus) hun orgelkunsten zullen vertonen. Kosten: 7,50 euro per concert.
Naast dit alles presenteert de vereniging Grote Kerk Beverwijk deze zomer een reeks unieke concerten in het duister. Serge Héman, één van de organisatoren, vertelt: “In de avond hangt in de kerk een heel andere sfeer. Het is niet alleen donkerder, waardoor het de kerk heel anders kunt uitlichten, bijvoorbeeld met kaarsen, maar het is ook stiller.” Die stilte zal op een aantal zaterdagen vanaf 23.00 uur worden doorbroken. René van der Sluis trapte af op 14 juli. De reeks bestaat verder uit concerten van harpiste Colet Nierop (28 juli), David van Aalderen en Serge Héman (4 augustus), de Braziliaanse zangeres Lucy Montebello, begeleid door pianist Rodolphe Ravissant (18 augustus), swingende jazz van Bas Kisjes en zijn trio (25 augustus) en pianist/zanger Ruud Jansen (1 september). De toegangsprijs voor deze concerten bedraagt 10,00 euro. Het programma is op www.grotekerkbeverwijk.nl terug te vinden.

Meer berichten