Verkeerstellingen Alkmaarseweg

  Nieuws
Een auto rijdt over een van de meetsystemen waarmee de verkeerstellingen worden uitgevoerd. (Foto: Bos Media Services)
Een auto rijdt over een van de meetsystemen waarmee de verkeerstellingen worden uitgevoerd. (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

BEVERWIJK - In de afgelopen weken lagen op diverse locaties in de Alkmaarseweg meetsystemen om het aantal verkeersbewegingen te monitoren. De gemeente Beverwijk verzamelt op deze wijze gegevens die dienen als nulmeting voor de grootschalige herinrichting van de weg. Die herinrichting wordt momenteel voorbereid en zal zeer omvangrijk zijn. De nieuwe inrichting moet doorgaand verkeer nog meer ontmoedigen om voor deze route te kiezen.
Het wordt in alle opzichten een omvangrijk karwei. De Alkmaarseweg is nu nog een belangrijke verkeersader in de stad voor verkeer van en naar het centrum. Hoewel verkeer, komend vanuit Heemskerk, via de Plesmanweg en Laan der Nederlanden wordt geleid (de zogenoemde oostelijke doorverbinding), maken nog altijd veel automobilisten gebruik van de mogelijkheid om rechtdoor te rijden en de Alkmaarseweg tot aan het centrum te volgen. Het aantal klachten met betrekking tot de verkeersdrukte steeg, maar ook het aantal schades aan het wegdek ging omhoog, inmiddels is het asfalt aan totale vernieuwing toe. Aangezien de weg volledig op de schop moet, kan ook meteen de riolering eronder worden vervangen. Verder worden onder meer de stoepen, parkeerplaatsen, fietsvoorzieningen, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties aangepast. Van gevel tot gevel zal na de herinrichting vrijwel niets meer hetzelfde zijn. Het is de bedoeling dat na de werkzaamheden minder verkeer over de Alkmaarseweg zal gaan rijden. Uit een inventarisatie door de gemeente van de reacties van omwonenden blijkt dat de meeste klachten betrekking hebben over wateroverlast/rioleringsproblemen en over het langsrazende verkeer. Beide problemen moeten door de herinrichting tot het verleden gaan behoren. Toch zullen de klagers nog even geduld moeten hebben. De gemeente verwacht volgend jaar met een schetsontwerp te komen.

Meer berichten