De grote voordelen van een woongroep - Groene Horst houdt volgende week open dag

  Nieuws
Een aantal bewoners van De Groene Horst geniet elke maand samen van een door bewoonster Joke de Geus gekookte warme maaltijd. (Foto: Bos Media Services)
Een aantal bewoners van De Groene Horst geniet elke maand samen van een door bewoonster Joke de Geus gekookte warme maaltijd. (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

DOOR RAIMOND BOS
BEVERWIJK - Zelfstandig wonen, maar je nooit meer alleen hoeven te voelen. Dat is kort samengevat het concept van een woongroep. Beverwijk kent meerdere woongroepen voor senioren, waarvan De Groene Horst aan de Büllerlaan het langst bestaat. Op zaterdag 29 september wordt hier een open dag gehouden, zodat iedereen kennis kan maken met de grote voordelen van dit woonconcept.


In de huidige maatschappij spelen op het gebied van huisvesting voor senioren momenteel twee zaken een prominente rol. Op de eerste plaats is de trend om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, maar daarbij komt dat de individualisering van de samenleving ervoor heeft gezorgd dat eenzaamheid steeds nadrukkelijker een stempel drukt op de kwaliteit van leven. Wonen in een woongroep biedt voor deze twee zaken de perfecte oplossing. Als lid van een woongroep woon je geheel zelfstandig, maar heb je wel mensen om je heen met wie je een praatje kunt maken, gezellige activiteiten kunt ondernemen en in geval van nood op kunt rekenen. En dat alles geheel vrijblijvend. “Vooral dat laatste is belangrijk”, vertelt bewoonster Joke de Geus. “Mensen denken nog steeds dat je hier van alles moet, maar dat is niet zo. Je kunt deelnemen aan de activiteiten, maar dat is zeker niet verplicht.”
Toch is wonen in een woongroep een bewuste keuze, omdat je er wel voor kiest om in het verenigingsconcept te participeren. “Je zou jezelf de vraag moeten stellen hoe je oud wilt worden. Wil je dat eenzaam achter je eigen voordeur doen, of in een omgeving waar je contact kunt houden met anderen?” Vijf jaar geleden nam ze zelf het besluit om zich aan te melden bij De Groene Horst. Ze deed dat in een moeilijke fase van haar leven. Ze vertel: “Ik was depressief en 36 kilo zwaarder dan nu. Het is de beste beslissing ooit geweest om hier te komen wonen. Het contact met de andere bewoners heeft me uit een diep dal gehaald.” Zelf is Joke 65 jaar oud en daarmee is ook meteen een ander vooroordeel weggenomen: “Vaak denken mensen dat een woongroep iets voor bejaarden is. Het tegendeel is waar. Je kunt je inschrijven als aspirant lid als je tussen de 55 en 70 jaar oud bent. Je komt dan op de wachtlijst te staan en dan is het afwachten wanneer er een woning beschikbaar is. Hoelang dat duurt, valt niet te voorspellen, want mensen mogen hier blijven wonen zolang ze willen.”
Het pand aan de Büllerlaan is eigendom van woningcorporatie Pré Wonen en telt, naast dertig appartementen, ook een gemeenschappelijke ruimte. Die wordt gebruikt voor gezamenlijke activiteiten, maar kan ook door een bewoner worden afgehuurd voor het ontvangen van gasten. Verder zijn er rond de feestdagen vaak extra activiteiten. Joke heeft koken als grote hobby, daarom kookt ze eens per maand voor een groep bewoners een lekkere maaltijd. “Juist door dit soort activiteiten is de bewonersgroep steeds hechter geworden”, besluit ze. Wie wil kennismaken met De Groene Horst is op 29 september tussen 14.00 en 16.00 uur welkom aan de Büllerlaan 4 te Beverwijk. Op www.degroenehorst.nl is uitgebreide informatie over de woongroep te vinden.

Meer berichten