PWN en HHNK weer in de prijzen met schoon water - Waterinnovatieprijs voor New Hart

  Nieuws
PWN en HHNK weer in de prijzen met schoon water<br /><span class="chapeau">Waterinnovatieprijs voor New Hart</span>
PWN en HHNK weer in de prijzen met schoon water<br /><span class="chapeau">Waterinnovatieprijs voor New Hart</span> (rodi.nl)

REGIO - Drinkwaterbedrijf PWN heeft samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voor het tweede jaar op rij de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘schoon water’ gewonnen voor een gezamenlijk idee; New Hart. Vanuit PWN zijn drinkwatertechnoloog Ruud van der Neut en Manager Research & Development Bram Martijn betrokken bij dit initiatief. Van der Neut: "Heel gaaf dat de circulaire ambities van PWN en HHNK weer worden beloond!"

Bestaande biologische zuiveringsconcepten produceren afvalwater dat maar net schoon genoeg is om te lozen, maar zeker niet hergebruikt kan worden. Dit willen PWN en HHNK oplossen met de ‘New Hart’ zuivering. In deze zuivering wordt het afvalwater gezeefd van grof naar fijn. Het proces begint met een harkrooster, daarna een fijnzeef en daarna komen de drinkwatertechnologieën van PWN in beeld. De gaatjes van de zeven worden dus steeds kleiner. Met keramische membranen worden bacteriën tegengehouden. Daarna volgt nanofiltratie, die zelfs medicijnmoleculen, microplastics en antibiotica resistente genen tegenhoudt. Na de nanofiltratie blijft er water over dat alleen nog wat zouten en alle stikstof bevat. Die stikstof moet er dan nog uit en dat gebeurt met een andere technologie van PWN, ionenwisseling. Na nog een laatste bewerkingsstap blijft dan een hoogwaardige waterkwaliteit over en stikstof die kan worden hergebruikt. Het zeven zorgt echter ook voor restmateriaal. Dat zeefgoed, de zogenoemde centraten genoemd, vormen weer een bron voor de productie van groen aardgas. Kijk op https://www.waterinnovatieprijs.nl/project/new-hart-voor-de-rwzi voor meer informatie over het project. (FOTO: AANGELEVERD)

Meer berichten