Opera- en operettemuziek leeft nog volop - Koor repeteert nu in paviljoen Westerhout

  Nieuws
De koorleden repeteren wekelijks onder leiding van Piet de Reuver in paviljoen Westerhout. (FOTO: BOS MEDIA SERVICES)
De koorleden repeteren wekelijks onder leiding van Piet de Reuver in paviljoen Westerhout. (FOTO: BOS MEDIA SERVICES) (rodi.nl)

DOOR RAIMOND BOS
BEVERWIJK - Op 6 mei jongstleden vierde opera- en operettekoor Animo het vijftigjarig bestaan met een jubileumconcert in het Kennemer Theater. Het zou ook meteen het laatste grote concert van het koor zijn, want niet lang daarna werd besloten het koor op te heffen, omdat door een teruglopend aantal leden de kosten voor het huren van een repetitieruimte niet meer konden worden opgebracht. Toch is vrijwel het gehele koor nog intact, zij het onder een nieuwe naam en nu opererend vanuit paviljoen Westerhout.
Het koor Animo moest stoppen, maar daar wilden de koorleden niets van weten. Het is kenmerkend voor de sfeer binnen het koor dat zij graag door wilden gaan, de vraag was alleen op welke wijze dat zou kunnen. Het antwoord werd gevonden in paviljoen Westerhout, het ontmoetingscentrum voor senioren aan het Westerhoutplein 3. Dit gebouw wordt beheerd door een stichting, die het ter ziele gegane koor maar wat graag een doorstart wilde geven. Onder de nieuwe naam opera- en operettekoor Westerhout wordt inmiddels weer elke donderdagavond gerepeteerd onder leiding van Piet de Reuver. Hij was in maart 1968 dirigent van het Beverwijks Symfonie Orkest en gaf destijds de aanzet voor de vorming van het opera- en operettekoor Animo. Vijftig jaar lang stond hij zelf als dirigent voor het koor en ook nu het koor in gewijzigde vorm een doorstart heeft gemaakt, is hij van de partij. “Ik ga door tot ik erbij neerval”, grapt hij.
Blij zijn de koorleden met het feit dat ze de donderdagavond als vaste repetitieavond hebben kunnen behouden. Voorheen werd in het Heemskerkse buurthuis een ruimte gehuurd, maar: “We zijn een Beverwijks koor, dus we wilden graag terug naar deze stad. Van het oorspronkelijke koor zijn slechts drie leden niet meer teruggekeerd, maar intussen hebben we er ook een nieuw lid bij”, vertelt De Reuver. Toch zou hij nog graag wat nieuwe leden bij het koor willen verwelkomen. “Het genre leeft nog volop. Ga eens kijken bij een operavoorstelling, het zit stamvol. Een concert van André Rieu? Uitverkocht. Toch zijn wij nu nog het enige opera- en operettekoor in deze regio.” Piet de Reuver heeft als dirigent een grote staat van dienst opgebouwd. Hij gaf 44 jaar lang leiding aan het Beverwijkse mannenkoor Zanglust en was ook dirigent van diverse andere koren, onder meer uit Texel en Haarlem.
Dat koren het vaak moeilijk hebben om het ledental op peil te houden, weet hij als geen ander. “Het Haarlems Operakoor hebben we ook moeten opheffen. Ooit was dat een koor van 148 leden, daarvan waren er uiteindelijk nog maar 40 over. Animo heeft in de goede dagen ook 130 leden geteld.” Iedereen die het leuk lijkt om opera- en operettemelodieën te zingen is van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking. Op donderdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur vinden de repetities plaats en kunnen belangstellenden de sfeer komen proeven.

Meer berichten