Koninklijke onderscheiding voor Ab Jenema

  Nieuws
Burgemeester Martijn Smit reikte vorige week woensdagmiddag de Koninklijke onderscheiding aan Ab Jenema uit. (Foto: Bos Media Services)
Burgemeester Martijn Smit reikte vorige week woensdagmiddag de Koninklijke onderscheiding aan Ab Jenema uit. (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

DOOR RAIMOND BOS
BEVERWIJK - Ab Jenema, mede-oprichter van Radio Beverwijk, is Koninklijk onderscheiden. Kort voor de start van de live uitzendingen vanuit Het Houten Huis in de Grote Kerk, werd hij door burgemeester Martijn Smit verrast met de mededeling dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is aan hem toegekend als blijk van waardering voor zijn grote inzet voor de lokale omroep gedurende het 25-jarig bestaan.
Ab Jenema (64) was vanaf het prille begin betrokken bij de oprichting van Radio Beverwijk. Hij is er secretaris van het bestuur, maakt deel uit van de technische dienst en presenteert zelf diverse radioprogramma's, waaronder jarenlang het programma Goedemorgen IJmond en tegenwoordig vier dagen per week de Ochtendmix. Ook als er uitzendingen op locatie zijn, is Ab steevast van de partij. Zijn eerste ervaringen op het gebied van radio deed hij echter al op in zijn diensttijd in 1975. Burgemeester Martijn Smit grapte bij de uitreiking dat hij voor het eerst tegenover een echte piraat stond. Jenema was zich destijds niet eens bewust van het feit dat hij, toen nog illegaal, een radioprogramma aan het maken was. "Er was een studio gemaakt in een café en daar mocht ik plaatjes draaien. Dat dit op de radio te horen was, vernam ik later pas", legt hij uit. Het zou ertoe leiden dat hij later thuis een eigen zender begon. In de jaren 80 meldde hij zich aan als vrijwilliger bij de Regionale Omroep Stichting (ROS), waar hij diverse taken vervulde. Nadat die organisatie begin jaren 90 stopte, richtte Ab Jenema samen met een aantal andere vrijwilligers onder aanvoering van toenmalig bestuursvoorzitter Co Backer Radio Beverwijk op. In het kader van het 25-jarig bestaan van de lokale omroep werd vorige week een speciaal programma gemaakt vanuit Het Houten Huis, een tijdelijke studio in de Grote Kerk. Vier dagen lang werd geld ingezameld voor de Linda Foundation om Beverwijkse gezinnen, die in armoede leven, een steuntje in de rug te kunnen geven. Dit bijzondere locatieproject vormde een mooie gelegenheid om de Koninklijk onderscheiding uit te reiken.

Meer berichten