Elkaar ontmoeten in de Grote Kerk van Beverwijk - Gezellig samenzijn op Nieuwjaarsdag met live muziek

  Nieuws
Bert Kisjes in de Grote Kerk, het gebouw van en voor alle Beverwijkers. (Foto: Bos Media Services)
Bert Kisjes in de Grote Kerk, het gebouw van en voor alle Beverwijkers. (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

BEVERWIJK - Iedereen is op Nieuwjaarsdag vanaf 16.00 uur welkom in de Grote Kerk aan de Kerkstraat 37a voor een gezellig samenzijn met live muziek. Door de Vereniging Grote Kerk Beverwijk wordt een plek geboden om even binnen te lopen, elkaar de hand te schudden en gezellig bij de praten. Blaasorkest TOOS zorgt voor de muzikale omlijsting.
Het is inmiddels al vier jaar geleden dat op initiatief van Bert Kisjes de Grote Kerk werd opengesteld als culturele ontmoetingsplaats. Het voormalige kerkgebouw, dat door de Protestantse kerkgemeenschap niet meer gebruikt werd voor het houden van kerkdiensten, kreeg daarmee een andere functie, waarbij het uitgangspunt was dat de kerk van ons allemaal is en ook voor iedereen beschikbaar moet zijn. "Het mooiste vind ik de diversiteit onder één dak", zegt Kisjes over de situatie zoals die is ontstaan. Zo werd vorige week bijvoorbeeld in het gebouw een expositie gehouden door het Lucasgilde, terwijl Radio Beverwijk er tegelijkertijd de inzamelingsactie 'Het Houten Huis' presenteerde. In een ander deel van het gebouw stond het ballonnenhuis van de Kerstman, maar ook de Wijcker Kookclub was in de grote Kerk actief om er het kerstdiner voor senioren te verzorgen. "Mensen zijn gewend dat ze iets in hun eentje huren, maar in ons geval moeten ze de ruimte delen. Wat mij betreft inspireert het elkaar", aldus Kisjes.
Het plan om het kerkgebouw een ontmoetingsplaats voor jong en oud te laten zijn, is wat hem betreft goed geslaagd. "We krijgen ook jeugd binnen, jonge mensen die iets kunnen. Ze komen hier met graagte en die geesteskracht heb je nodig." Hij noemt als voorbeeld de initiatiefnemers van technofeesten in de kerk. "Geweldige mensen! We begrijpen elkaar heel goed en ze hebben veel respect voor het gebouw." Op welke manier de vereniging volgend jaar zal opereren, hangt af van gesprekken die met de Protestantse kerk worden gevoerd. Eerder bleek al dat vanuit de kerk alsnog belangstelling zou bestaan om weer kerkdiensten op deze locatie te gaan organiseren. Destijds werd gespeculeerd of dit het einde van de verenigingsactiviteiten zou inluiden, maar volgens Kisjes zal het waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen. "Ik denk dat we hier niet weggaan", reageert hij. Verder wil hij niet op de zaken vooruit lopen, aangezien de gesprekken hierover nog lopen. Hoe ziet hij zelf de ideale situatie? "Laat het gebouw betaald worden door een zo breed mogelijke coalitie en laat de vereniging er invulling aan geven om zo veel mogelijk Beverwijkers hier binnen te krijgen. Als dat lukt, dan hebben we iets wat nergens anders in Nederland bestaat", besluit Bert Kisjes.

Meer berichten