Zendamateurs willen meer jongeren aan zich binden - IJmond Radio Club nog altijd springlevend

Nieuws
Clubleden Hella Wessels (PD0HWE) en Sonja de Jong (PD4SON) zoeken op de korte golf naar andere zendamateurs. (Foto: Bos Media Services)
Clubleden Hella Wessels (PD0HWE) en Sonja de Jong (PD4SON) zoeken op de korte golf naar andere zendamateurs. (Foto: Bos Media Services) rodi.nl

DOOR RAIMOND BOS
REGIO - De IJmond Radio Club (IJRC) heeft plaats voor nieuwe leden. Momenteel dient een ruimte op de bovenste verdieping van een pand aan de Schans in Beverwijk als tijdelijk clubhuis, maar het ligt in de bedoeling om op termijn weer een eigen ruimte ter beschikking te hebben. De zendamateurs hopen vooral ook meer jeugdleden te mogen verwelkomen.
Bij het woord zendamateur denken veel mensen aan de etherpiraten, die met name in de jaren 70 en 80 volop actief waren in ons land. Maar met het draaien van plaatjes op een radiostation mogen de leden van de IJRC zich niet bezighouden. Ze werken met verbindingsapparatuur en de uitdaging schuilt erin om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen en contact te leggen met andere zendamateurs over de hele wereld. Zenden mag je pas wanneer je een door het Rijk gecertificeerd examen hebt afgelegd, waarmee je aantoont dat je beschikt over voldoende technische kennis en de wetten met betrekking tot het gebruiken van dergelijke apparatuur kent. “We werken met verschillende banden en modulatiesoorten”, legt secretaris Joop Kort (PE1BTK) uit. Zoals veel leden van de club begon hij ooit met een 27MC ‘bakkie’, maar: “De mogelijkheden daarmee zijn beperkt. Ik ging daarom de cursus zendamateur volgen en raakte met het radiovirus besmet. Het wordt een levenswijze.”
Elke zendamateur heeft een eigen unieke ‘call’, een roepnaam die uit letters en cijfers bestaat en die via het Agentschap Telecom wordt uitgegeven. Maak je verbinding met iemand, dan noteer je die roepnaam op een zogenoemde QSL-kaart. Door deze kaart naar de ander te sturen, kun je de verbinding bevestigd krijgen. Echter, deze kaarten worden niet per reguliere post verzonden. “Dat zou een dure hobby worden, als je veel verbindingen maakt.” Hella Wessels (PD0HWE) is QLS-manager bij de club en verzamelt de kaarten. Die gaan vervolgens, veelal via andere zendamateurs, naar het landelijke verzamelpunt in Arnhem. Vanuit daar worden ze, ook weer onderling, internationaal doorgegeven. Soms kan het dus wel even duren, voordat een kaart terug is. “We hebben net een kaart uit Canada teruggehad, die was al sinds 2009 onderweg!”
Met de opkomst van het internet is deze vorm van communicatie bij de jeugd uit de gratie geraakt. Toch ziet Joop Kort voldoende argumenten om de jongeren in deze tijd te enthousiasmeren voor de club: “Je kunt via internet gemakkelijk contact leggen, maar hier weet je dat je iemand te spreken krijgt die gelijkgestemd is.” De club werkt onder meer samen met de scouting om zo een nieuwe generatie te interesseren voor het zenden. Fred Wessels (PA3DLX) verzorgt opleidingen binnen de club, hij heeft momenteel vijf cursisten die hij het werken met de seinsleutel bijbrengt, want ook het seinen van morsecodes wordt binnen de club gepraktiseerd. Het examen zullen de cursisten uiteindelijk in België moeten afleggen, want in Nederland wordt dit examen niet meer afgenomen. Ons land telt twee landelijk werkende verenigingen van radiozendamateurs, samen hebben ze ongeveer 12.000 leden. Plaatselijke clubs houden onderling wedstrijden, waarbij het aantal verbindingen telt.
Uitgebreide informatie over de IJmond Radio Club is op www.pi4yrc.ml te vinden. Op 5 januari is het wereldwijd ‘Kids Day’ en laten veel zendamateurs de jeugd plaatsnemen achter de apparatuur. Overigens is het vanaf 12 jaar mogelijk om het ‘novice’ examen af te leggen. Voor het ‘full’ examen geldt een minimale leeftijd van 14 jaar.