Lokale partij Vrij! is voor behoud van vijver

Politiek
Fractievoorzitter Kelly Uiterwijk (links) met steunfractielid Puck Witte.
Fractievoorzitter Kelly Uiterwijk (links) met steunfractielid Puck Witte. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Al enkele jaren is de gemeente Beverwijk bezig om park Overbos en de nabijgelegen sportcomplexen om te vormen tot Landgoed Adrichem. Dit proces is opgeknipt in fases. Inmiddels is de gemeente aanbeland bij fase 3. In deze fase wil de wethouder Erol de vijver in park Overbos dempen voor de aanleg van een vierde hockeyveld voor de hockeyvereniging Overbos.

Er zijn al vier hockeyvelden, maar de velden moeten nog netjes op een rijtje gelegd worden en daarvoor moet de vijver verdwijnen. De lokale partij Vrij! is voor het behoud van de vijver.

Onacceptabel

Zij vinden het onacceptabel dat de vijver moet verdwijnen voor het netjes op een rijtje leggen van de hockeyvelden en maken zich ernstig zorgen over wat er gaat gebeuren met de flora en de fauna in en rond de vijver. Daarnaast vinden ze het bijbehorende kostenplaatje, wat voor rekening van de gemeente en dus de belastingbetaler komt, onacceptabel.

Gezien de matige financiële positie van de gemeente kan dit geld wel beter besteed worden. Vrij! vindt dat deze mooie vijver niet verloren mag gaan.

Schriftelijke vragen

Voorafgaand aan de behandeling in deze raadscommissie heeft Vrij! inmiddels al schriftelijke vragen gesteld aan het college; Met welke participatiemethoden heeft de gemeente van Beverwijk specifiek om hun mening gevraagd over het dempen van de vijver? Is er ecologisch onderzoek gedaan naar de huidige vijver? Welke flora en fauna leven er in en rond de vijver en op welke manier gaat u hiermee om nu de vijver gedempt wordt en hun leefomgeving wordt vernield? Klopt het dat de ijsvogel, een beschermde inheemse diersoort, zich ophoudt rond de vijver? Vrij! weet dat veel mensen goede herinneringen aan de vijver hebben of er nog altijd graag komen.

Dit blijkt wel uit de vele reacties voor het behoud van de vijver. Inwoners zijn eerder ook een online petitie gestart voor het behoud van de vijver. Deze petitie heeft ruim 1200 ondertekenaars. Er zijn dus nog veel onduidelijkheden en er is geen draagvlak voor het dempen, maar nog altijd wil wethouder Erol de vijver dempen. De plannen worden op dinsdag 13 april om 19:30 uur in de raadscommissie van de gemeenteraad besproken. Het is mogelijk om deze raadscommissie, die vanwege corona digitaal plaats vindt, online te volgen.

Ook is het mogelijk om als inwoner in te spreken. Dit is de kans om aan de gemeenteraad en wethouder Erol duidelijk te maken dat u de vijver op deze plek wilt behouden. Vrij! hoopt dan ook dat inwoners hun eigen argumenten willen delen over waarom ze de vijver willen behouden. Het definitieve besluit over het dempen van de vijver wordt vervolgens genomen in de raadsvergadering van 29 april.